ЗСУ отримають 9 додаткових систем ППО від країн НАТО

Президент Джо Байден зробив важливу заяву під час свого виступу на 75-й річниці НАТО, яка відбувся в аудиторії імені Ендрю В. Меллона у Вашингтоні, округ Колумбія. Байден заявив, що союзники по НАТО, зокрема США, Німеччина, Нідерланди, Румунія та Італія нададуть Україні життєво важливий пакет ППО. Президент Байден підкреслив, що Україна отримає цю допомогу раніше за будь-яку іншу країну і що протягом наступного року будуть доставлені десятки додаткових перехоплювачів, щоб допомогти захистити українських цивільних осіб від російських ракетних атак.

Підпишись на нас:

Цей новий пакет послідував за заявою Білого дому минулого місяця про те, що США перенаправлять ракети протиповітряної оборони, спочатку замовлені для інших країн, в Україну, відповідаючи на запит Києва щодо принаймні семи ракетних систем Patriot . Під час саміту НАТО Politico повідомило 9 липня 2024 року, що союзники по НАТО оголосить про постачання Україні ще дев’яти систем ППО Patriot до кінця року. Віце-прем’єр-міністр України Ольга Стефанішина підтвердила, що надходять щонайменше чотири додаткові системи протиповітряної оборони, окрім перших п’яти, про які було оголошено. Ці системи включають акумулятор Patriot з Іспанії та компоненти для іншого Patriot зі Швеції. Стефанішина також зазначила, що союзники додатково повідомлять про перехоплювачі Patriot і ракети Stinger.

Ґрунтуючись на цих заявах президента Байдена та попередніх статтях, видання Army Recognition спробували розбити допомогу від кожної з названих країн.

Німеччина активно підтримує протиповітряну оборону України. 5 липня 2024 року посол Німеччини в Україні Мартін Єгер оголосив про прибуття з Німеччини третьої системи ППО Patriot. Ця система призначена для захисту населення та інфраструктури України від авіації, безпілотників і ракет. 14 червня 2024 року Міністерство оборони Німеччини підтвердило поставку в Україну ще двох зенітно-ракетних комплексів IRIS-T, у тому числі одного IRIS-T SLS і одного IRIS-T SLM.

Крім того, 12 червня 2024 року міністр оборони Німеччини оголосив про передачу Україні 100 ракет Patriot під час тренувань українських військових з системи захисту Patriot. Також ходять чутки, що найближчим часом Німеччина поставить в Україну четверту систему Patriot.

Нідерланди також взяли на себе зобов’язання посилити можливості протиповітряної оборони України. 11 червня 2024 року прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте оголосив у своєму акаунті X (колишній Twitter), що Нідерланди поставлять Україні один радар Patriot AN/MPQ-53/65 і три додаткові пускові установки ракет. Цей внесок є частиною ширших зусиль з надання Україні повної батареї ракет Patriot. Нідерланди закликали міжнародних партнерів надати додаткові критичні компоненти, такі як станція керування залученням, група антенних щогл і електростанція для завершення системи.

Декілька країн НАТО надали Україні повні системи протиповітряної оборони Patriot, підсистеми батареї та ракети, зокрема США, Німеччина, Нідерланди, Румунія та Іспанія. (Джерело зображення: Army Recognition)
Декілька країн НАТО надали Україні повні системи протиповітряної оборони Patriot, підсистеми батареї та ракети, зокрема США, Німеччина, Нідерланди, Румунія та Іспанія. (Джерело зображення: Army Recognition)

Румунія пообіцяла передати Україні систему протиракетної оборони Patriot. 20 червня 2024 року на засіданні Вищої ради оборони під головуванням президента Клауса Йоханніса було прийнято рішення передати Україні систему протиракетної оборони Patriot. 74-й полк Patriot ВПС Румунії експлуатує ракетні системи PAC-2 GEM-T і PAC-3 MSE Patriot. Румунія отримала свій перший зенітно-ракетний комплекс Patriot у вересні 2020 року і завершила поставку чотирьох систем до 2023 року.

Також Україна отримала від країн НАТО системи ППО середньої дальності, такі як MIM-23 Hawk. (Джерело зображення: Army Recognition)
Також Україна отримала від країн НАТО системи ППО середньої дальності, такі як MIM-23 Hawk. (Джерело зображення: Army Recognition)

Італія також заявила про намір відправити в Україну другу систему ППО SAMP/T у відповідь на заклики Києва посилити захист від ракетних ударів Росії. Міністр закордонних справ Антоніо Таяні підтвердив це рішення під час радіоінтерв’ю 3 червня 2024 року. Це оголошення слідує за попередніми повідомленнями ЗМІ та підтверджує, що SAMP/T буде включено до дев’ятого пакету, який зараз готується. Раніше Італія разом із Францією поставила Україні першу систему SAMP/T у 2023 році.

Італія та Франція поставили в Україну щонайменше дві системи ППО SAMP/T, також відомі як «Мамба». (Джерело зображення: Army Recognition)
Італія та Франція поставили в Україну щонайменше дві системи ППО SAMP/T, також відомі як «Мамба». (Джерело зображення: Army Recognition)

3 липня 2024 року після ракетного обстрілу українського міста Дніпро Сполучені Штати оголосили про пакет військової допомоги на загальну суму понад 2,3 мільярда доларів. Ця нова підтримка спрямована на посилення можливостей протиповітряної оборони України в умовах триваючої російської агресії. Пакет включає 2,2 мільярда доларів із коштів Ініціативи сприяння безпеці в Україні (USAI), виділених на майбутні придбання ракет-перехоплювачів протиповітряної оборони для таких систем, як Patriot і національних передових зенітно-ракетних систем (NASAMS). Крім того, 150 мільйонів доларів США від Управління звільнення США (PDA) покриють негайну передачу наявного військового обладнання США. До цієї частини входять різноманітні боєприпаси, які посилюють артилерійські можливості України, такі як артилерійські снаряди калібру 155 мм та 105 мм, ракети для артилерійських ракетних систем високої мобільності (HIMARS), ракети ППО для систем HAWK, ракети TOW, протитанкові системи Javelin та AT-4, боєприпаси до стрілецької зброї, гранати, тактичні автомобілі та аеронавігаційні системи.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: