ЗМІ: Росія вперше знищила рідкісний український 70-річний ЗРК

Російські військові знищили зенітно-ракетний комплекс ЗС України С-125 (у варіанті «Печора-2Д»). Опубліковані в мережі зображення є першим наочним підтвердженням ураження такого рідкісного зенітного комплексу. Ця система все ще використовується сьогодні і не тільки ефективна, але й регулярно модернізується. Давайте подивимося, на що він справді здатний.

Підпишись на нас:

С-125 «Нева/Печора», відома як SA-3 «Goa» за кодифікацією НАТО, — це система оборони «земля-повітря», розроблена Радянським Союзом у 1960-х роках. Вона створена для захисту від середньовисотних повітряних цілей і використовує ракети з радіолокаційним наведенням для перехоплення літаків і крилатих ракет. Версія ЗРК С-125 «Нева» «Печора-2Д» є суттєвою модернізацією оригінальної моделі, призначеною для продовження терміну її експлуатації та підвищення оборонних можливостей. Ця модернізація, виконана російськими компаніями, вперше була представлена ​​в 2000-х роках і спрямована на підвищення дальності, точності та стійкості до засобів електронної протидії.

«Печора-2Д» відрізняється інтеграцією нової радіолокаційної та контрольної апаратури, що дозволяє краще виявляти цілі та точніше супроводжувати їх навіть у середовищах, насичених радіоелектронними перешкодами. Він також має вдосконалену систему наведення, що підвищує ймовірність знищення цілі. Крім того, систему було адаптовано для швидшого розгортання та автономної роботи з мобільними компонентами, які можна легко перемістити перед обличчям неминучих загроз.

Зенітно-ракетний комплекс С-125 «Нева» SA-3 «Гоа» ЗСУ в Сумській області, виявлений російським БПЛА перед ударом (Джерело фото: ВКС РФ)
Зенітно-ракетний комплекс С-125 «Нева» SA-3 «Гоа» ЗСУ в Сумській області, виявлений російським БПЛА перед ударом (Джерело фото: ВКС РФ)

ЗРК С-125 «Нева/Печора» був прийнятий на озброєння радянської армії на початку 1960-х років. Незважаючи на меншу ефективну дальність і висоту ураження порівняно з попередніми моделями, його двоступенева конструкція показала більшу ефективність проти маневрених і низьколітаючих цілей. Ракети 5В24 (В-600) досягають швидкості польоту від 3 до 3,5 Маха.

Незважаючи на свій значний вік, ЗРК С-125 показали відносно високу ефективність під час збройного конфлікту в Сирії. Так, у 2015 році сирійська ракета ППО С-125 збила американський безпілотник MQ-1 Predator, який здійснював розвідувальний політ поблизу міста Латакія.

Удар росіян зенітно-ракетним комплексом С-125 Нева "СА-3 Гоа" зі складу ЗСУ по Сумській області. (Джерело фото: ВКС Росії)
Удар росіян зенітно-ракетним комплексом С-125 Нева “СА-3 Гоа” зі складу ЗСУ по Сумській області. (Джерело фото: ВКС Росії)

Також повідомляється, що 15 серпня 2024 року російська авіація завдала серію особливо влучних ударів по цілях у Сумській області. Зокрема, у містах Шостка та Глухів російська авіація знищила декілька українських військових об’єктів. Щільність авіаударів по цілях у Сумській області значно ускладнює ситуацію для підрозділів Збройних сил України, які знаходяться зараз в Курській області.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: