США та Україна співпрацюють у розробці альтернатив радянським ракетам для систем ППО

Підпишись на нас:

Здійснюючи значний крок до зміцнення можливостей протиповітряної оборони України, Сполучені Штати співпрацюють з нашою країною для розробки та створення ракет для систем протиповітряної оборони радянських часів. Про таку співпрацю, до якої також залучені європейські компанії, повідомив міністр оборони США Ллойд Остін на 24-му засіданні Контактної групи з питань оборони України у форматі Рамштайн 6 вересня 2024 року.

Незважаючи на те, що Україна успішно запустила масове виробництво безпілотників, різних типів боєприпасів і транспортних засобів для сухопутних військ, виробництво ракет протиповітряної оборони майже не було, що зробило Україну залежною від західних поставок боєприпасів ППО після закінчення її власних запасів.

Хоча держсекретар Остін не надав конкретних деталей, експерти вважають, що увага зосереджена на розробці аналога зенітної ракети радянських часів, яку можна було б використовувати з існуючими українськими системами, такими як С-300. Ця подія сталася у вирішальний момент, оскільки Україна стикається з гострою нестачею зенітних ракет для своїх систем С-300, незважаючи на те, що все ще володіє значною кількістю цих пускових установок.

Дефіцит пов’язаний з тим, що ракети 5В55, які використовуються в цих системах, більше не виробляються і недоступні на світовому ринку. ОПК України вже працював над модернізацією та частковою локалізацією виробництва елементів системи С-300, у тому числі освоїв ремонт ракет 5В55 та розробив українську заміну оригінальному двигуну 48Д6.

Що стосується заміни ракети класу «повітря-повітря» Р-27, то Україна розробляє власні проекти ракети «повітря-повітря» середньої дальності з радіолокаційною головкою. Одним з таких проектів є ракета УП-277, вперше представлена ​​в 2021 році.

Ця американсько-українська співпраця, схоже, надає пріоритет заміні дефіцитних моделей ракет радянської епохи, щоб гарантувати, що Україна зможе продовжувати ефективно використовувати свої існуючі системи захисту. Ініціатива підкреслює постійну підтримку Заходом обороноздатності України та потребу в інноваційних рішеннях для обслуговування та модернізації обладнання радянських часів, яке все ще використовується українськими військовими.

Оскільки війна з Росією триває, цей розвиток є критичним кроком у зміцненні можливостей протиповітряної оборони України та зменшенні її залежності від дедалі дефіцитніших боєприпасів радянських часів у довгостроковій перспективі.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: