Філіппіни отримали надзвукові ракети з пусковими установками, які Індія виготовляє спільно з Росією

BrahMos Aerospace вперше представила на заході ADAS модель мобільного пускового пристрою BrahMos, який буде використовуватися Збройними силами Філіппін (AFP). Ця модель, яка демонструє ракети, встановлені на чехословацькому автомобілі Tatra 6x6, підкреслює переваги подвійної ракетної установки, спеціально обраної Філіппінами. Ця конфігурація контрастує з пусковими установками з трьома ракетами, які використовуються збройними силами Індії. Показана модель також мала камуфляж, прийнятий AFP для своїх тропічних операцій.

Підпишись на нас:

За даними Twitter-аккаунта Noise Alerts, перша партія надзвукових ракет BrahMos була доставлена ​​на Філіппіни 19 квітня 2024 року. Транспортовані літаком ВПС Індії IL-76TD, ці ракети були доставлені Корпусу морської піхоти Філіппін у Манілі у супроводі з наземними пусковими системами. Ця поставка, яка є частиною угоди на 375 мільйонів доларів, підписаної в 2022 році, знаменує собою перший випадок, коли Індія експортує ракетну систему BrahMos. Корпус морської піхоти Філіппін підтвердив, що кожна батарея ракет BrahMos складатиметься лише з двох пускових установок.

Крилата ракета BrahMos, названа на честь річок Брахмапутра в Індії та Москви-ріки в Росії, є результатом спільної розробки Індії та Росії. Ця надзвукова ракета, створена на основі російської ракети SS-N-26 (3M55 «Онікс/Яхонт/Бастіон»), призначена для ураження наземних і морських цілей. BrahMos Aerospace, компанія, відповідальна за його розробку, була створена в 1998 році як спільне підприємство Індійської організації оборонних досліджень і розробок (DRDO) і російського НВО Машинобудування.

Ракетами BrahMos керуватиме полк берегової оборони морської піхоти Філіппін. Представник BrahMos Aerospace заявив AMR, що очікується, що всі поставки будуть завершені до наступного року. Він також підкреслив, що Індія розглядає можливість заміни імпортованих автомобілів Tatra моделями індійського виробництва для майбутніх поставок. Ракета BrahMos оснащена звичайною боєголовкою вагою від 200 до 300 кг, яка здатна забезпечити енергію удару, яка в дев’ять разів перевищує енергію дозвукових крилатих ракет.

Ракети BrahMos можуть бути оснащені як осколково-фугасною напівбронебійною боєголовкою, так і суббоєприпасом вагою від 200 до 300 кг. Вони можуть бути запущені з вертикальних або рампових пускових систем, або у випадку підводної версії з підводних суден. У 2013 році ракета була успішно випробувана із затопленої баржі, продемонструвавши її здатність розгортатися на підводних човнах, озброєних ракетами.

У січні 2022 року Філіппіни оголосили про угоду з BrahMos Aerospace про придбання трьох ракетних батарей. Цей контракт, вартість якого становить 375 мільйонів доларів, також включає навчання операторів і технічного обслуговування, а також пакет інтегрованої логістичної підтримки (ILS). Вимоги до цієї вдосконаленої системи зброї були офіційно сформульовані в 2017 році та схвалені офісом президента Філіппін для включення до пріоритетних проектів Horizon 2 у 2020 році.

В Індії BrahMos Aerospace також було обрано для постачання мобільних берегових морських батарей наступного покоління великої дальності для ВМС Індії відповідно до угоди, підписаної в березні 2023 року, вартістю 200 мільйонів доларів.

Ракета BrahMos, також позначена як PJ-10, є спільним військовим проектом Індії та Росії, який поєднує досвід індійської DRDO та російського НВО Машинобудування. Ракета перебуває на озброєнні з 2001 року, її можна запускати з різних платформ, включаючи підводні човни, кораблі, винищувачі та наземні мобільні пускові установки. Ракета може досягати надзвукової швидкості від 2 до 3 Махів.

Після введення Індії в режим контролю за ракетними технологіями (РКРТ) у 2016 році версії ракети BrahMos досягли збільшеної дальності до 900 км порівняно з 290 км для експортної версії. Завдяки можливостям скритності, передовій системі наведення та режиму «вистрілив і забув» BrahMos є головним активом у сучасних арсеналах.

Ця фаза поставок BrahMos на Філіппіни не тільки зміцнює військову співпрацю між Індією та країнами Південно-Східної Азії, але й посилює можливості прибережної оборони Філіппін перед обличчям зростаючих регіональних загроз.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: