Нова турецька 155-мм гаубиця «Явуз» випускає 3 снаряди за 15 секунд: конкурент CAESAR з дальністю ураження 40 км

На виставці SAHA 2024 турецький виробник Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE), відомий виробництвом Т-155 Firtina, продемонстрував ще одну 155-мм самохідну гаубицю Yavuz. Встановлена ​​на шасі вантажівки 6x6, система Yavuz була вперше представлена ​​на IDEF 2017 генеральним менеджером MKE Ахметом Ташкіном разом із військовими та представниками оборони. Перші випробувальні стрільби Yavuz відбулися 18 квітня 2017 року в Коньї, де він продемонстрував здатність вражати цілі на відстані до 40 кілометрів.

Підпишись на нас:

Як і французький CAESAR, турецький Yavuz використовує шасі вантажівки 6×6, щоб зменшити ризик зустрічного вогню, оскільки він може діяти на більшій відстані від противника під час стрільби боєприпасами великої дальності. Ця турецька самохідна гаубиця, оснащена дизельним двигуном Євро-5, здатна розвивати максимальну швидкість по дорозі 90 км/год. Її бойова маса 32 тонни, розміри 10,8 метра в довжину, 2,6 метра в ширину і 4,1 метра у висоту. Крім того, вона може долати воду глибиною до 1 метра, перетинати траншеї глибиною 0,45 метра та підніматися на ухили 0,45 метра.

Її гармата калібру 155 мм/52 забезпечує гнучкість у враженні цілей на різних відстанях завдяки напівавтоматичній системі заряджання з електричним приводом, яка керується електронним способом. Система може стріляти різними типами боєприпасів, у тому числі осколково-фугасним снарядом M107 з радіусом дії 18 кілометрів, осколково-фугасним снарядом M549A1 з радіусом дії 30 кілометрів і снарядом MOD 274, який розширює радіус дії до 40 кілометрів.

«Явуз» може стріляти всіма стандартними 155-мм боєприпасами, які є на озброєнні НАТО, і здатний випустити 3 снаряди за 15 секунд, від 4 до 6 пострілів на хвилину за звичайних умов і 2 постріли на хвилину під час безперервних операцій. Маючи загальний боєкомплект 18 снарядів, Yavuz має можливість вражати ту саму ціль різними снарядами, використовуючи різні кути підйому та модулі порохового заряду.

Бойова маса «Явуза» становить 32 тонни, розміри — 10,8 метра в довжину, 2,6 метра в ширину і 4,1 метра у висоту. (Джерело фото: MKE)

«Явуз» може бути готова до стрільби за одну хвилину і переміщуватися після стрільби протягом двох хвилин. Транспортний засіб має подвійні кабіни з місцем для екіпажу з п’яти осіб. Він також оснащений 12,7-мм кулеметом як допоміжним озброєнням, а також системами ядерного, біологічного та хімічного захисту (ЯХБ) і засобами захисту від протипіхотних мін.

У січні 2022 року повідомлялося, що Бразилія ініціювала програму придбання 36 колісних самохідних гаубиць для використання в своїх ротах артилерійської дивізії та механізованої бригади. У серпні 2023 року повідомлялося , що турецька гаубиця Yavuz брала участь у конкурсі на це придбання. Бразилія шукає мобільну артилерійську систему, здатну вражати цілі на відстані до 40 кілометрів. У той час «Явуз» конкурував з такими системами, як французька 155-мм гаубиця CAESAR та ізраїльська ATMOS 2000.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: