Бельгійський підприємець 20 років скуповував старі танки і може продати їх Україні

Підпишись на нас:

Голова приватної бельгійської компанії з продажу зброї OIP Фредді Верслуйс близько 20 років скуповував у уряду Бельгії списані танки – зараз в арсеналі його фірми близько 500 одиниць. Як повідомляє The Guardian, підприємець має намір продати їх за вигідною ціною для потреб української армії. Влада Бельгії каже, що країна не має справних танків для України, і звинувачує пана Верслуйса в спробі нажитися на війні.

Подробиці

За словами глави OIP, ангар його компанії є найбільшим приватним запасом зброї в Європі.

На складі, що знаходиться у бельгійському Турне, є 50 німецьких танків Leopard 1, 38 німецьких Gepard, 112 австрійських легких танків SK-105, 100 італійських бронетранспортерів VCC2 та 70 M113.

Фредді Верслуйс скупив більшу частину своїх поточних запасів за останні два десятиліття. Таки купувались у європейських урядів після розвалу СРСР у країн, які скорочували витрати на оборону.

У рамках однієї з великих угод власник оборонної компанії купив 50 танків Leopard 1, які бельгійський уряд вивело з експлуатації у 2014 році — 37 тис. євро за кожний. До цього підприємець не міг продати танки, так як поітрбно було схвалення німецького уряду, але 25 січня Німеччина дозволила реекспорт танків.

Пан Верслуйс уже продав 46 легких броньованих машин M113 Великобританії, яка потім передала їх Україні. Бельгія розглядала можливість викупу Leopard 1. В міноборони Бельгії також заявляли, що вели переговори з підприємцем, але завищені ціни на танки, які навіть не на ходу, не сприяли позитивному вирішенню питання. Сам Фредді Верслуйс стверджеє, що поки що не отримував пропозицій від уряду і з цінами він ще не визначивсь, адже потрібно подивитись на стан кожного з танків і зрозуміти, що потребує доведення до ладу.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: