Чи можна змішувати 95-й із 92-м: популярні міфи про бензин

Підпишись на нас:

Експерт пояснив, яким паливом слід заправляти машину і що буде, якщо порушити вимоги в інструкції з експлуатації автомобіля.

Міф №1. Наш бензин гірший за імпортний

Наприклад у США октанове число AKI (anti-knock index) визначають як середнє арифметичне між дослідницьким та моторним октановими числами. Зразкові співвідношення між українськоми та американськими показниками такі:

  • АИ-92 = AKI 87
  • АИ-95 = AKI 91
  • АИ-98 = AKI 93

Якщо у вас американський автомобіль, в інструкції до якого рекомендується використання 91-го бензину, то заправляти його потрібно вітчизняним 95-м. І справа тут зовсім не в різній якості.

Міф №2. Покращений бензин – марна трата грошей

Не існує стандартів, згідно з якими в бензині обов’язково повинні бути миючі присадки. Також і в автомобільних інструкціях немає вимог заправлятися виключно “покращеним” бензином. Насправді ж бензин з миючими присадками має низку переваг для двигунів саме з розподіленим упорскуванням. У процесі роботи очищаються форсунки, впускні клапани та стінки камери згоряння.

Принцип дії миючих присадок полягає в покритті радикалами тертьових деталей двигуна, що містяться в їх складі. За рахунок цього видаляється нагар і знижується ступінь тертя, трохи зростає потужність двигуна. Залежно від виробника присадки можуть служити для видалення нагару, підвищення змащувальних властивостей або антикорозійного захисту. Ці фактори сприяють економії палива.

Міф №3. Не можна змішувати АІ-95 з АІ-92

Серед автовласників існує думка, що якщо заправити машину одночасно 92-м і 95-м бензином, то в баку відбудеться їхнє розшарування, оскільки різноктанові бензини мають різну щільність. Однак паливні стандарти вказують на зворотне: щільність та октанове число не взаємопов’язані. Відповідно, і змішувати їх можна без шкоди двигуна.

Тільки майте на увазі, що це стосується якісного палива, купленого на офіційних АЗС.

Міф №4. У бензину немає терміну придатності

Бензин, що випускався років 50 тому і містить тетраетилсвинець, довше зберігав свої властивості. Наприклад, запастися запасом і зберігати бензин від 92-го до 98-го можна було в умовах північної зони до двох років. У середній зоні ці марки бензину без шкоди для якості зберігалися півтора роки, а в південній лише 6 місяців.

Стандарти сучасного бензину допускають термін зберігання протягом року, причому з дати випуску. І це залежить від октанового числа. У зв’язку з цим зберігати бензин на майбутнє немає жодного сенсу.

Міф №5. Заправка бензином із нерекомендованим октановим числом – смерть для двигуна

Заправлятись бензином, позначеним у дужках на наклейці лючка бензобака, рекомендується лише за відсутності на АЗС потрібного вам палива. Двигун від використання бензину з вищим октановим числом не постраждає. Однак і користі від цього теж не побільшає. Є тільки один виняток: якщо на вулиці дуже спекотно, то використання високооктанового 98-го бензину в автомобілі, розрахованому під 95-й, буде виправдане. Зменшиться ризик виникнення детонації. В інших випадках це зайве витрачання грошей.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: