Проїзд на червоний сигнал світлофора та законне порушення ПДР

Підпишись на нас:

Відповідно до ПДР на червоний сигнал світлофора заборонено їхати. Авто має бути зупинене. Проте є випадки, в яких проїзд на червоне світло можливий. Про це читайте інформацію далі у статті.

Подробиці

Проїзд на червоний сигнал можливий у випадку, якщо автомобіль рухається зі швидкістю, яка не дає можливість зупинитися без екстреного гальмування. Варто пам’ятати, що замість світлофора може стояти регулювальник з піднятою рукою вгору. Якщо до моменту підняття руки, авто не зупинилося, також можливий проїзд. Хоча ці всі дії є ризикованими в плані отримання штрафу.

Гальмівний шлях при наявності снігу, дощу значно збільшується. В таких умовах найбільш актуальна ситуація з продовженням руху на червоне світло задля уникнення ДТП. При високому ризику аварійної ситуації потрібно попереджати інших учасників руху звуковими та світловими сигналами.

Є ще кілька ситуацій, коли це є дозволеним:

  • рух транспортних засобів з увімкненими проблисковими маячками синього або червоного кольору;
  • у разі непереборної сили або коли іншими засобами неможливо запобігти загибелі або травмам громадян (п.2.14).

ТЗ з проблисковими маячками — цей випадок регламентується п.3.1 ПДР. Наприклад, водії можуть виконувати службове завдання. Тому вимоги розділів 8 (крім сигналів регулювальника), а також 10-18, 26, 27, 28.1 можуть бути проігноровані. Але це дозволено виключно при ввімкненому проблисковому маячку червоного або синього кольору з забезпеченням безпеки руху.

В будь-якому випадку потрібно пам’ятати, що проїзд на червоне вважається порушенням. Потрібно розраховувати швидкість руху, спостерігати за світлофором та приймати раціональні, адекватні та безпечні рішення. Тоді не буде штрафу, ризику ДТП та постраждалих на дорозі.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: