20 закуплених для України танків Leopard 1A5 відправлені на модернізацію до Німеччини

Підпишись на нас:

У понеділок, 7 серпня, як повідомила бельгійська газета De Standaard танки Leopard 1A5 бельгійської армії були відправлені до Німеччини перед тим, як потрапити до Італії для ремонту та модернізації перед відправкою в Україну. 20 танків, яких стосується контракт, колись куплені за «вигідною» ціною в 37 000 євро кожен.

Подробиці

У 2014 році бельгійська армія вийшла з озброєння та позбулася своїх Leopard 1A5, оскільки тодішній міністр оборони Андре Флаан вирішив, що армія більше не повинна мати будь-які гусеничні машини. Бельгійська компанія OIP Land Systems придбала 50 з них по 37 000 євро кожна, серед яких 17 безбаштових варіантів, а також великий запас запчастин, включаючи гармати та двигуни. Усі ці танки і 70 колишніх бельгійських БТР M113A1(B) та 38 зенітних танків «Гепард» з тих пір зберігалися сухими у величезному ангарі, розташованому в Турі, поблизу Турне, Бельгія, який став одним із найбільших приватних складів озброєння в Європі. В ангарі також розміщено 112 легких танків колишньої австрійської армії SK-105 Kürassier і 100 колишніх італійських армійських VCC-2 (італійська версія M113). Загалом OIP Land Systems має на складі близько 500 одиниць бронетехніки.

6 лютого 2023 року Army Recognition зателефонувала Фредді Верслісу, генеральному директору бельгійської компанії OIP Land Systems (раніше Sabiex International, заснована в 1967 році), щоб запитати про його заяву, що його компанія може відновити 20 колишніх бельгійських армійських танків Leopard 1A5 до бойового стану для України, за що повинен платити покупець.

Дозвіл Німеччини був обов’язковим для OPI Land Systems для експорту своїх Leopard 1A5. Коли Берлін дав зелене світло, продаж цих танків став можливим. Але бельгійський уряд відмовився платити ціну, яку вимагав Фредді Верслейс за свої Leopards, враховуючи майже «металобрухтову» ціну, яку він заплатив, щоб купити їх. Міністр оборони Бельгії Людивін Дедондер заявила, що не буде платити 500 000 євро за танк, придбаний за 37 000 євро, і він дуже далекий від бойового стану. Фредді Верслейс наголосив, що на ремонт кожного танка, щоб підготувати його до використання в Україні, потрібні місяці та до 1 млн євро.

«Цим танкам потрібен новий двигун, амортизатори, система управління вогнем, нові радари (для зенітних танків Gepard). Список можна продовжувати».

6 лютого 2023 року Фредді Версліс повідомив виданню Army Recognition, що йому знадобиться чотири місяці, щоб підготувати 20 своїх Leopards до бойового стану і транспортування оскільки вони вже в хорошому стані, на відміну від того, що зараз поширюється в пресі. OIP Land Systems має вражаючий запас запасних частин, але не радарів для своїх Gepard, оскільки OIP (Optique et Instruments de Pécision) – материнська компанія, заснована в 1919 році, але контролюється Elbit Systems з 2013 року.

Окрім «Леопардів», Фредді Версліс уже продав 46 зі своїх 70 колишніх бельгійських армійських M113A1B Великій Британії, яка запропонувала їх Україні в 2022 році. Деякі фотографії, які з’явилися в січні 2023 року з поля бою на Донбасі, довели, що вони вже в дії. Велика Британія також закупила у OIP колишні армійські бельгійські гаубиці M109A4(BE) і запропонувала їх Україні.

Єдине, що OIP Land Systems досі не може продати свої 112 колишніх австрійських легких танків SK-105, оскільки Відень (ще) не схвалив їх експорт.

“Це велика ганьба, тому що вони в хорошому стані і їх легко приготувати до відправки”, – сказав Верслюіс The Guardian.

Коментуючи свій бізнес, Фредді Верслейс сказав:

«Ми купили ці танки, коли вони нікому не були потрібні. Тепер я дуже хотів би бачити їх в Україні».

В OIP досі зберігається велика кількість колишньої бельгійської техніки, включно з зенітними танками Gepard, які користуються великим попитом в Україні, де вони довели свою ефективність у знищенні російських безпілотників. До прикладу там є 38 Gepard, але, за словами джерела в Міністерстві оборони, вони вважаються надто старими для відновлення в робочому стані. Однак інше джерело вказує, що їх можна відремонтувати, але не за таку ціну, яку вимагають від Бельгії: приблизно 2 000 000 євро за одиницю, таку саму ціну заплатили Сполучені Штати, щоб викупити деякі з їхніх транспортних засобів у Йорданії, щоб потім запропонувати їх Україні.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: