Польські перевізники погрожують закрити всі українські кордони

Підпишись на нас:

Масштабний протест польських далекобійників загрожує закриттям усіх пунктів пропуску на кордоні між Польщею та Україною з 3 листопада, повідомляє Укравтопром.

Подробиці

Згідно із заявою, перші акції протесту біля пункту пропуску Корчова вже погоджені з місцевою владою та затверджені на 10:00 3 листопада.

Якщо раніше робочі акції були спрямовані лише на один пункт перетину кордону, то цього разу «планують заблокувати всі доступні в’їзди з України», повідомили в Міжнародній транспортній асоціації України.

Страйк, який планується тривати два місяці, має на меті привернути увагу польської влади до ситуації в транспортній галузі країни. Зокрема, протистояти посиленню конкуренції з боку українських автоперевізників після лібералізації законодавства, що регулює міжнародні перевезення між Україною та ЄС.

Польські перевізники вимагають від України повернути дозволи на перевезення, які були скасовані в рамках транспортного безвізу. Угода про вантажні автомобільні перевезення, підписана в червні 2022 року, позбавила українських перевізників необхідності отримувати дозволи на двосторонні та транзитні перевезення до країн ЄС.

Після підписання угоди кількість перевізників, які перетинають кордон у бік ЄС, за перший рік зросла на 53%, а кількість перетинів – на 43%.

План польських перевізників також вимагає:

  • посилення правил перевезень іноземних перевізників ЄКМТ (Європейської конференції міністрів транспорту);
  • неможливість зареєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси компанії знаходяться не в ЄС;
  • окрема черга в Е-черзі для авто на номерах ЄС;
  • окрема черга на всіх кордонах для порожніх вантажівок;
  • доступ до системи «Шлях».

Система «Шлях» дозволяє чоловікам-водіям або волонтерам легально перетинати кордон в умовах воєнного стану. Система в першу чергу була створена для усунення корупції при видачі дозволів і спрощення перетину кордону.

Тим часом Україна вже ініціювала зустріч з Польщею та Єврокомісією через загрозу закриття кордону, повідомляє Європейська правда.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України хоче обговорити з Міністерством інфраструктури Польщі та Директоратом мобільності Європейської комісії реалізацію меморандумів щодо пропускної здатності українсько-польських пунктів пропуску.

«Наша позиція полягає в тому, що такі страйки та блокування шкодять усім: і українським, і польським перевізникам», – зазначив заступник міністра громад, територій та розвитку інфраструктури України Сергій Деркач.

Він зазначив, що Україна вдячна польському народу за незмінну підтримку в умовах повномасштабної війни та готова до діалогу, де однаково будуть представлені інтереси перевізників обох країн. Зустріч із Генеральним директоратом з транспорту Єврокомісії запланована на 31 жовтня.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: