Чи потрібно оформлювати Зелену картку на авто, якщо у водія є статус тимчасового захисту за кордоном

Підпишись на нас:

Зелена картка — обов’язковий поліс на авто, наявність якого перевіряється на прикордонному контролі при виїзді з України. Страховка є аналогом внутрішньої автоцивілки та захищає відповідальність водія при виникненні ДТП. Керування не застрахованими транспортними засобами на дорогах ЄС фактично заборонено.

Особливості закордонного автострахування

Винуватець аварії, який має актуальний поліс “Зелена картка”, не платить за шкоду по майну та життю і здоров’ю, що завдана постраждалим. Компенсацію виплачує страхова компанія, з якою укладено договір. Страховка є міжнародною та працює на території всіх держав-членів угоди Green Card.

Поліс “Зелена картка”

Ціна страховки залежить від:

  • Типу транспорту (легкове авто, вантажівка, мотоцикл/моторолер, причіп, автобус);
  • Кількості днів за кордоном (мінімальний термін оформлення поліса — 15 днів, але страховку також можна купити на 30, 60, 90, 180 днів і навіть 1 рік).

Чи можна українцям не оформлювати Зелену картку

Експлуатація машини на українських номерах за кордоном має здійснюватись лише за наявності страховки. Інакше на автомобіліста чекає штраф, вилучення посвідчення водія і самостійна оплата збитків у разі аварії. Навіть якщо у вас є відповідні документи на тривале перебування у конкретній країні, це не є підставою для їзди без поліса. Однак ви маєте право вибирати, оформити українську Зелену картку або внутрішню автоцивілку.

Якщо ж ви отримали місцеві номерні знаки, то знадобиться спеціальне страхування.

Хочемо зазначити, що вітчизняна Зелена картка коштуватиме дешевше. При цьому вона не поступається якістю захисту, оскільки поліс є уніфікованим по умовах для всіх країн. Але компенсація здійснюватиметься за правилами тієї країни, де відбувається страхова подія. Прив’язки до лімітів по ОСЦПВ, що діють в Україні, немає. В багатьох країнах ЄС розмір відшкодування сягає мільйона євро.

Що потрібно знати про оформлення Зеленої картки онлайн

В Україні з вересня 2022 року запроваджено електронне оформлення Зеленої картки, яке не передбачає звернення до офісу страхової компанії. Це було зроблено для того, щоб спростити процес страхування під час масового виїзду людей через воєнні дії. Сьогодні людина може самостійно, віддалено заповнити онлайн анкету, оплатити страховку та отримати її на email. Проте Моторно-транспортне бюро (регулятор ринку) зобов’язує водіїв друкувати паперовий бланк, щоб уникнути проблем з прикордонниками.

Чи потрібно оформлювати Зелену картку на авто

Продаж Зеленої картки відкрито для тих, хто вже знаходиться за кордоном. Якщо термін дії страховки добігає кінця, ви можете не повертатися на батьківщину, а продовжити його онлайн. Поліс набирає чинності наступного дня після покупки, якщо не виберете іншу дату.

Які документи необхідні для оформлення Зеленої картки онлайн

Водію необхідно мати під рукою у процесі страхування базові документи:

  • Внутрішній та закордонний паспорт;
  • Техпаспорт на автомобіль.

Пільги для Зеленої карти відсутні. Жодне посвідчення не стане в пригоді.

1 коментар

  1. Если осаго в Германии стоит немного дороже чем у нас взять зеленую карту, то вариант осаго с частичным или полным каско вместе взятым в Германии дешевле чем это делать в Украине.Был этому немало удивлен

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: