Штрафують масово: як уникнути штрафу за тріщини на лобовому склі

Підпишись на нас:

У цьому році в Україні зафіксовано випадки виписування штрафу за тріщини на лобовому склі автомобіля. Адвокати заявляють про неправомірність таких стягнень і закликають своєчасно подавати апеляції. Якщо цього не зробити, можна позбутися прав на строк до півроку.

Подробиці

Згідно з виданням “Дорожній адвокат”, поліціянти під час виписування штрафів за тріщини на “лобовусі” посилаються на ч. 1 ст. 121 КУпАП (керування технічно несправним транспортним засобом). Сума покарання за цією статтею – ₴340. У разі повторного порушення правоохоронці апелюють до ч. 4 зазначеної вище статті, максимальна санкція якої передбачає позбавлення прав на 3-6 міс.

За словами експертів видання, тріщина на лобовому склі не відповідає терміну “технічна несправність”. Відповідно, посилання на ст. 121 у цьому випадку є помилковим. Однак сплата водієм початкового штрафу в ₴340 часто розглядається суддями як згода з фактом порушення ПДР і в разі повторної зупинки ч. 1 зазначеної статті може бути перекваліфікована на більш тяжку ч. 4 з наслідками у вигляді відкликання водійських прав на строк до півроку.

Задля уникання таких ситуацій правозахисники рекомендують якомога швидше оскаржувати початковий штраф у ₴340. На подання відповідної апеляції у водія є 10 днів.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: