Прогріваючи автомобіль взимку, ви «вбиваєте» мотор: це може трапитися за кілька поїздок

Підпишись на нас:

Будь-який автомобіліст воліє пересуватися на авто з комфортом. Принаймні, щоб усередині ТЗ була прийнятна температура і не доводилося клацати зубами в перші 10 хвилин після початку руху. Спеціально для цього більшість автолюбителів витрачають додатковий час на прогрів машини. Хтось навіть заради цієї мети ставить на ТЗ автозапуск і виходить через 15 – 20 хвилин після початку роботи двигуна, щоб сісти в прогріту машину і вирушити в дорогу.

Подробиці

На жаль, як показує практика, все це можна назвати суттєвою помилкою. Річ у тім, що сучасні ТЗ не передбачають тривалого прогрівання. За великим рахунком на будь-якому свіжому автомобілі можна відразу вирушати в поїздку, щойно оберти впали до стандартного холостого ходу. Однак для більшості автолюбителів це неприйнятно, адже за такий короткий відрізок часу не встигне прогрітися салон. Отже, не буде створено комфортних умов для водіння.

Хотілося б зазначити, що надмірна гонитва за цим самим комфортом і прийнятною температурою повітря в салоні загрожує вкрай негативними наслідками. Безумовно, мова в даному випадку йде про можливі фінансові втрати, з якими з високою часткою ймовірності доведеться зіткнутися автомобілісту. Виникає закономірне питання, що такого може статися, якщо гріти машину не 5 – 7 хвилин, як рекомендують виробники та експерти, а витрачати на цей процес в два – три рази більше часу.

Прогріваючи автомобіль взимку, ви "вбиваєте" мотор: це може трапитися за кілька поїздок

Тут все зводиться до того, що після того, як мотор вийшов на робочу температуру і пропустив масло по системі, починається холостий хід. Ні для кого не секрет, що в цей момент починається те саме масляне голодування, яке для багатьох силових агрегатів неприйнятне. За таких обставин, незважаючи на мінімальні оберти, мотор починає працювати на знос, що наближає момент капітального ремонту і відповідних витрат з боку автомобіліста.

Варто зазначити, що це стосується далеко не всіх сучасних автомобілів. На деяких моделях силові агрегати від самого початку сконструйовані таким чином, щоб масляне голодування на холостому ходу не давало будь-яких негативних плодів. Водночас хотілося б відзначити, що зайвий раз іноді можна пожертвувати своїм комфортом на догоду економії на пальному, адже саме в процесі прогріву згорає велика кількість палива, яку можна порівняти з витратами на проїзд кількох кілометрів шляху.

Прогріваючи автомобіль взимку, ви "вбиваєте" мотор: це може трапитися за кілька поїздок

Останнє, на що хотілося б звернути увагу, – це прогрів двигуна на ходу. Повністю виключати процес прогріву також не можна, що б там не говорили сучасні автовиробники. Принаймні необхідно дати ДВЗ час, щоб мастило встигло пройти системою і дійти до робочої температури. В іншому випадку автомобіліст також може зіткнутися з непередбачуваними витратами на капітальний ремонт двигуна значно раніше передбаченого виробником терміну, а як відомо, капіталка в наші дні вимагає дуже серйозних вкладень.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: