Навіщо потрібні зачепи дитячі і як їх використовувати

Підпишись на нас:

Скелелазіння – це цікавий та захоплюючий вид спорту. Для дитини такі тренування стануть корисними, адже в процесі залучені всі групи м’язів, розвивається моторика рук, опрацьовуються гнучкість, фізична сила та спритність. Ефективність занять залежить від якості обладнання скеледрому.

Відмінні особливості дитячих зачепів

Штучні зачепи дитячі є чудовою альтернативою природному рельєфу для відпрацювання навичок скелелазіння. Тренування мають важливе значення перед виходом на справжні скелі, адже дають можливість вивчити необхідні прийоми, пройти складні етапи, відточити володіння своїм тілом.

Дитяча категорія відрізняється розмірами та яскравим дизайном. Часто можна побачити елементи у вигляді тваринок, цифр та букв, відомих персонажів. Такі рішення викликають цікавість дітей та стимулюють до занять. Як матеріали для виготовлення використовують екологічну сировину – пластик, дерево, епоксидну смолу. 

Для дитячих тренувальних майданчиків використовують великі зачепи з поглибленими кишенями, які зручно хапати маленькими ручками. Вони не несуть ризику травмування, не вимагають великих зусиль, а також підходять для новачків та для досвідчених спортсменів.

Необхідну кількість розраховують залежно від розмірів стіни та віку дитини:

  • 2-4 роки потребують 10 шт./м2;
  • 4-7 років – 6-8 шт./м2;
  • 7-12 років – 5-7 шт./м2.

Гарним рішенням буде купувати готові набори зачепів, які компонуються за розмірами та призначенням.

Якими мають бути надійні зачепи для дитячого скеледрому? 

Виготовлені різними виробниками, зачепи відрізняються міцністю, легкістю та відмінними експлуатаційними якостями. З їх допомогою можна створювати маршрути різної складності. Для цього вироби мають відповідати таким вимогам, як:

  • чіпка та неслизька поверхня;
  • ергономічна форма;
  • відсутність гострих країв та кутів;
  • стійкість до механічних пошкоджень, навантажень;
  • здатність витримувати вплив факторів зовнішнього середовища як волога, сонячне проміння, температура.

З часом зачепи піддаються деформації, стиранню та потребують своєчасної заміни. На домашніх стінах вони можуть прослужити довше, але важливо проводити оптимізацію скеледрому в міру дорослішання дитини. Щоб не допустити травмування та зберегти ефективність траси, рельєф має відповідати фізіологічним особливостям спортсмена.

Важливо дбати й про гігієну обладнання. Будь-який матеріал забруднюється пилом, жиром, частинками шкіри та іншим брудом. В домашніх умовах зачепи знімають кожні два місяці та миють у воді з оцтом. Для великих загальних майданчиків можна користуватися мийними апаратами. 

Обов’язково потрібно впевнитися в надійності кріплення, особливо коли мова йде про маленьких користувачів.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: