Коли водієві не обов’язково пред’являти документи поліцейському

Підпишись на нас:

Вже стало традицією, що інспектор поліції зупиняючи водія просить його пред’явити документи. За відмову показати своє посвідчення водій може отримати штраф. Але є випадки, коли відмова є законною і водій може відмовитися показувати інспектору посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

Одного разу був випадок, що поліцейські зупинили водія за порушення правил дорожнього руху та вимагали його пред’явити документи. У відповідь на це чоловік сказав надати йому докази порушення та відмовився показувати документи. Правоохоронці відразу кваліфікували його дії за ст.121 КУпАП та оштрафували на 425 гривень.

Водій звернувся до суду для оскарження протоколу. Суд встановив, що патрульні справді не назвали водієві конкретну причину зупинки та не надали доказів скоєння їм будь-якого правопорушення.

Згідно зі ст.35 ЗУ «Про Національну поліцію» водіїв потрібно зупиняти лише у вичерпних випадках. Але в даному випадку зупинка була неправомірною, тому суддя скасував штраф і закрив справу.

Тому наголошуємо, що водії зобов’язані пред’явити документи для перевірки в тому випадку, якщо інспектор назвав причину зупинки та на вимогу автомобіліста надав докази вчиненого ним правопорушення.

2 КОМЕНТАРІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: