Поради

Чому для автомобіля небезпечна їзда на низьких обертах двигуна

Водії, що є власниками не надто нових авто, часто їздять на низьких оборотах. Обґрунтовують це вони тим, що це зменшує витрату палива і нібито збільшується ресурс мотора. Але чи дійсно це так пропонуємо розібратися далі.

Теоретично, це можливо. Чим менше оборотів колінчастого валу двигуна відбувається на одиницю подоланого автомобілем відстані, тим менше споживання бензину. Але не завжди це так.

Змоделюємо ситуацію: авто поступово рухається на низьких оборотах і йому необхідно прискоритися. Для цього є два способи: впевнено натиснувши на педаль газу, зберігши обрану передачу, або ж перейшовши на одну нижче. При першій ситуації – двигун працюючи при великому навантаженні, отримує значну порцію палива і захлинається, оскільки знаходиться поза полицею крутного моменту. Друга ситуація – двигун переходить в оптимальний з точки зору навантаження режим.

Водії, що мають в авто бортовий комп’ютер, можуть переконатися, що під час їзди на завищеній передачі, палива витрачатиметься більше доти, допоки двигун не вийде на оптимальний режим роботи.

Також їзда на низьких оборотах може стати причиною багатьох негативних наслідків:

  • Їзда на низьких оборотах призводить до ДТП: якщо буде необхідно прискоритися, на високій передачі зробити це швидко не вийде, адже збільшення подачі палива не призводить до прискорення.
  • Через недостатнє змащення зношуються деталі двигнуна. Це пов’язано із залежністю тиску масляного насоса від оборотів колінчастого валу: підшипники ковзання розраховані на роботу в умовах гідродинамічного мастила – масло подається під тиском у зазори між валом та вкладишами.
  • Двигун, при роботі на знижених оборотах, отримує додаткові вібрації. Це вбиває авто, адже руйнується коробка передач, зчеплення, а також підшипники та вали двигуна, зношуються поршні, вкладиші колінчастого валу, розтягується ланцюг ГРМ та інше.

Що ми рекомендуємо? Якщо ви побачили падіння обертів, викликане перевантаженням двигуна, перемикайтеся на нижчу передачу. Але будьте свідомі – не доводьте ваше авто до незрозумілих вібрацій. Цим ви подовжите життя силовому агрегату.

Останні публікації

«Гарячий» хетчбек на виставці технічного музею «Колеса Історії»: в Києві помітили рідкісний Peugeot

На відкритті технічного музею «Колеса Історії» у Києві було помічено доволі рідкісний екземпляр для наших…

1 годину тому

Пам’ятка водію: за що оштрафують на 20 тис гривень без попередження

Сідаючи за кермо кожен водій має розуміти всю відповідальність своїх дій. А тому кожен свідомий…

2 години тому

Китайські позашляховики отримали нову версію з витратою 1,3 літра на «сотню»

На Пекінському автосалоні було офіційно представлено новий гібридний позашляховик BAIC BJ60e 2024 року. Тепер же…

11 години тому

Британська армія завершила випробування свого найбільш смертоносного основного бойового танка

Міністерство оборони Великобританії оголосило про серйозний крок для становлення нового танку Challenger 3. За програмою…

12 години тому

Названа ще одна країна, яка постачає в Україну ракети Storm Shadow

У розкритті міністра оборони Великої Британії Гранта Шаппса, Італія була виявлена ​​як одна з країн,…

13 години тому

«Найсучасніший і найсмертоносніший»: розпочинається створення нового європейського танку MGCS

Міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню підписав угоду зі своїм німецьким колегою Борисом Пісторіусом щодо…

14 години тому