Експерти показали, чому перелив оливи такий же шкідливий для двигуна, як і недолив

Підпишись на нас:

Мастило є одним з ключових елементів у збереженні цілісності двигуна внутрішнього згоряння. Воно відповідає за змащування всіх рухомих частин мотора, а також має властивості, що сприяють його охолодженню. Щоб не завдати силовому агрегату шкоди, рекомендується дотримуватися встановлених виробником інтервалів заміни мастила і регулярно перевіряти його рівень.

Подробиці

Нестача оливи в картері мотора може бути небезпечною для двигуна, але, як виявилося, шкідливий для нього і дуже високий рівень.

Довести це вирішили блогери з каналу “I Do Cars”, в якому автомеханік продемонстрував двигун Jaguar XE 2017 року з пробігом лише 100 тисяч кілометрів, який відправився на звалище через те, що в нього залили забагато моторного мастила.

Під час розбору з’ясувалося, що в 3-літровий V6 з турбонаддувом його власник примудрився влити понад 9 літрів мастильної рідини, що на 3,3-літра більше, ніж рекомендує Jaguar. Через майже 40-відсотковий перелив оливи двигун зазнав критичних пошкоджень.

Перше, що свідчить про це – металеві лусочки, присутні на масляному фільтрі, а також зазубрини на цапфах кулачків.

Інші ознаки того, що щось пішло не так, виявляються у двох поршнях, які неправильно закріплені на шатунах, оскільки їхні підшипники були зруйновані. Частини від цих деталей знаходяться в картері, а циліндри мотора мають задири.

Причиною всіх цих пошкоджень є надлишок оливи в двигуні. Блогер пояснює це тим, що при перевищенні максимально допустимого рівня мастила рух колінчастого вала розбризкує мастильну рідину, створюючи піну.

Коли піна досягає інших частин двигуна, які потребують змащення, виникає тертя, нагрівання і підвищене навантаження, яке створюється до тих пір, поки деталі не заклинить.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: