Чи дійсно за відсутність аптечки передбачено штраф: відповідь адвоката

Підпишись на нас:

Згідно Правил дорожнього руху (п. 31.4.7.є) водіям заборонено використовувати транспортний засіб, котрий немає медичної аптечки, працездатного вогнегасника та знаку аварійної зупинки. Але чи дійсно штраф за це порушення законний – пояснив адвокат Олександр Головченко.

Поширеною практикою для інспектора поліції є виписування водієві штрафу за ч. 1 ст. 121 КУпАП. Згідно даного протоколу водій має спалити штраф на суму 340 грн.

І дійсно, в ч. 1 ст. 121 КУпАП йде мова про відповідальність за керування транспортним засобом, що має технічні несправності. Але, як наголошує адвокат, відсутність в легковому автомобілі аптечки, працездатного вогнегасника та знаку аварійної зупинки – не є признаком того, що автомобіль має технічні несправності.

Тому водії, що не придбали ці атрибути – не підпадають під порушників за ч. 1 ст. 121 КУпАП, а штраф в такому випадку є – незаконний.

Таке поруешння може нести за собою попередження. Звісно, якщо ви не перевозите пасажирів на маршрутах, адже тоді передбачений штраф на підставі ч. 2 ст. 121 КУпАП у розмірі 680 грн. За повторне порушення водій буде позбавлений права керування транспортними засобами на строк від 3 до 6 місяців.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: