Росія вперше перекинула в Україну новий самохідний міномет 2С41 “Дрок”

Підпишись на нас:

На опублікованому в російських соцмережах відео від 29 лютого 2024 року видно, як екіпаж російського самохідного міномета 2С41 «Дрок» перезаряджає та обстрілює українські позиції. У разі офіційного підтвердження це буде перший випадок, коли новий 2С41 буде помічений на фронті в Україні.

Подробиці

Розгортання російськими військами на українському полі бою нового 82-мм самохідного міномета 2С41 «Дрок» стане першим с початку війни випадком. Ця система озброєння, нещодавно введена в російський військовий арсенал, являє собою прогрес з точки зору мобільності, точності та вогневої потужності.

Кадри з відео про 2С41, який наразі ймовірно знаходиться в Україні
Кадри з відео про 2С41, який наразі ймовірно знаходиться в Україні

2С41 «Дрок» призначений для подолання розриву між традиційними буксируваними мінометами та більш важкими і менш мобільними артилерійськими системами. Його самохідна платформа дозволяє швидко переміщатися на полі бою, що є важливою характеристикою в контексті сучасної війни, де швидкість і реактивність мають вирішальне значення для використання прогалин у ворожих лініях або для адаптації до динамічного розвитку фронту. Мобільність доповнюється автоматизованою системою прицілювання та стрільби, яка підвищує точність пострілів при скороченні часу на підготовку.

Створений на базі бронемашини К-4386 «Тайфун-ВДВ», 2С41 «Дрок» оснащений 82-мм мінометом, який дозволяє використовувати як непрямий, так і прямий вогонь завдяки башті. Ця гнучкість має вирішальне значення для адаптації до різних тактичних ситуацій, що виникають на полі бою. Захист зблизька забезпечується дистанційно керованою бойовою станцією, оснащеною 7,62-мм кулеметом, що дозволяє екіпажу вражати цілі незалежно від мінометної вежі. Захист від лазерних загроз посилюють два ряди з шести роздавачів димових шашок, встановлених на даху.

Інтеграція сучасної системи управління вогнем вирізняє 2С41 «Дрок» здатністю обчислювати дані стрільби, таким чином оптимізуючи точність і ефективність місій. Підготовка до стрільби та багато інших операцій здійснюються з бойового відділення із значною автоматизацією для підвищення ефективності роботи.

2С41 може стріляти як звичайними 82-мм боєприпасами, так і бомбами нового покоління, які пропонують підвищену потужність і радіус дії. У машині зберігається додатковий 82-мм міномет, оснащений сошкою та опорною плитою, що дає змогу десантованим військам використовувати його в польових умовах.

За технічними характеристиками 2С41 «Дрок» має максимальну дальність стрільби 6000 метрів. Боєкомплект передбачає до 64 бомб калібру 82 мм і 500 патронів калібру 7,62 мм для екіпажу з чотирьох осіб. Загальна вага автомобіля становить 14 500 кг, вантажопідйомність 2 500 кг і максимальна швидкість не менше 100 км/год.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: