ДВЗ

Унікальний автомобіль з 27-літровим двигуном V12 Rolls Royce Merlin буде виставлений на аукціон

Одне з найвідоміших творінь автопрому з Великої Британії 1970-х років, виставлено на аукціон. Занесений до Книги рекордів Гіннеса як найпотужніший дорожній автомобіль планети в 1977 році і здатний перевершити сучасні Ferrari і Lamborghini в часи свого розквіту, химерний на вигляд автомобіль регулярно друкувався в автомобільних книгах і журналах, і навіть став центром судової справи, порушеної Rolls Royce.

Подробиці

Він відомий як «Звір», що підходить йому не лише через те, як він виглядає. Під цим величезним капотом знаходиться 27-літровий двигун V12 Rolls Royce Merlin, найвідоміший завдяки його використанню в дещо іншій формі на винищувачах Superman Spitfire і Hawker Hurricane, які перемогли німецьке Люфтваффе в битві за Британію 1940 року.

Історія починається в середині 1960-х років, коли Пол Джеймсон встановив танковий двигун Meteor V12 на спеціальне шасі. Але, потребуючи відповідної коробки передач, щоб передавати приблизно 750 к.с. і 1030 Нм на задні колеса, Jameson зв’язався зі спеціалістом з автоматичних коробок передач Джоном Доддом, який пізніше взяв на себе проект, оснастивши авто кузовом на замовлення, який зробив його схожим на найпотворніший у світі Ford Capri.

Цей оригінальний кузов було знищено під час пожежі, тож автомобіль було відновлено з новим кузовом і новим двигуном, Meteor V12 із танка було замінено на справжній авіаційний двигун V12 Merlin. І майже так він і зберігся донині, за одним великим винятком.

Додд вирішив, що наявність двигуна Rolls Royce виправдовує встановлення решітки радіатора Rolls Royce, але Rolls не погодився, і послідував судовий процес, у якому Додд підняв масу розголосу, спочатку пригнавши The Beast до суду в центрі Лондона, а пізніше в на суді, з’явившись на білому коні після того, як суддя звинуватив його в «розбійництві».

Додд програв справу та відвіз автомобіль до Іспанії, а пізніше поміняв решітку Rolls Royce на власну, прикрашену його власними ініціалами. Але з вісьмома фарами, жовтою фарбою та кузовом, який виглядає так, ніби він був розроблений для катафалка, який поспішає, втрата решітки навряд чи зробила The Beast менш привабливим.

На жаль, минулого року Додд помер, але автомобіль продовжує жити й зустріти нового власника, його розміщення на аукціоні Car & Classic заплановано на 9 березня. Оригінальний автомобіль був офіційно зареєстрований на швидкості 295 км/год у на початку 1970-х років, але ніхто не знає напевно, яку потужність він створює або як швидко він може рухатися в своїй нинішній формі. Все одно все це не має значення. Це просто божевільний автомобіль із ще божевільнішою історією, який завжди приваблює натовп. О так, і хоча Rolls Royce змусив Додда зняти решітку, він все ще зареєстрований як Rolls Royce.

Останні публікації

Україно-хорватська машина для розміновування відправилась на серійне виробництво

Українські майстри намагаються максимально зосередити сили довкола питання розміновування українських територій. Днями було презентовано таку…

25 хв. тому

«Мангали» вже не рятують: українські дрони знайшли лазівку

Окупанти намагаються вберегти свою техніку від ударів ЗСУ і використовують для цього найрізноманітніші способи. Подробицы…

1 годину тому

Три автомобіля в одному: в Україні створили універсальний спецтранспорт на шасі JAC

Компанія «Будшляхмаш» створила особливу спецтехніку для українського підприємства. З конвеєра заводу вийшов комунальний автомобіль КО-503IBK…

2 години тому

Зупинка за 340 гривень: де заборонили зупиняти автомобіль

Правила дорожнього руху змінюються так часто, що водії не встигають їх вивчати. Однак не знання…

3 години тому

Експерт розповів, як правильно прогріти автоматичну коробку передач, не скорочуючи її ресурс

Незважаючи на те, що весна вже добігає кінця, метеорологи досі прогнозують заморозки. Отже, автомобілістам ще…

11 години тому

Названо 5 найкращих бюджетних вживаних авто, на які не скаржаться власники

Здавалося б, вторинний ринок у Україні кишить пропозиціями, і кожен може підібрати собі машину залежно…

12 години тому