Болгарія поставить Україні перші бронетранспортери БТР-60ПБ

Підпишись на нас:

Перші поставки БТР, згідно з заявою міністра оборони Болгарії Тодора Тагарева, очікуються найближчими днями. Ця інформація походить з інтерв’ю BTV, де міністр уточнив, що перші партії БТР-60 ПБ (місцева версія російського БТР-60) вже вирушили з Болгарії деякий час тому.

Подробиці

Болгарія ініціює процес поставки в Україну 100 БТРів, зокрема БТР-60. Це рішення відбулося після періоду політичних дебатів у Болгарії, кульмінацією яких стало скасування вето президента Румена Радева, який виступав проти передачі. БТР-60, які описуються як далеко не ідеальні, раніше використовувалися внутрішніми силами Болгарії. Незважаючи на свій вік і стан, ці машини вважаються цінними для України, яка відчуває гостру потребу у військовій техніці в умовах триваючої війни. Очікується, що українська оборонна промисловість модернізує ці БТРи для більш ефективного обслуговування різноманітних оперативних потреб.

Член ЄС і НАТО, але історично та культурно близька до Москви, Болгарія місяцями відмовлялася надавати будь-яку військову допомогу Україні, перш ніж змінити курс у червні, слідуючи прикладу нового проєвропейського уряду. В парламенті Болгарії 3 листопада 2022 року, було схвалено військову допомогу Україні. З початку війни в Україні Болгарія зробила свій внесок у військові зусилля України, надіславши нерозголошену кількість танків Т-72М1, які були доставлені через Чехію, а також артилерійські снаряди калібру 152 і 155 мм. Останні були закуплені США у Болгарії та почали поставлятися в березні 2023 року.

Надання цих транспортних засобів Україні знаменує зміну позиції Болгарії, демонструючи її підтримку Україні в умовах війни, що триває. Це також є стратегічним залученням Болгарії, що потенційно відкриває шляхи для отримання військової допомоги чи обладнання натомість від таких союзників, як Сполучені Штати.

Офіційно затримка доставки БТРів пояснюється високими логістичними витратами, пов’язаними з транспортуванням машин в Україну. Схоже, що болгарський уряд активно шукає фінансової допомоги для транспортних витрат, сподіваючись, що НАТО чи інші союзники України можуть сприяти наданню цієї надзвичайно важливої ​​військової допомоги. Окрім відсутності політичної волі, затримка підкреслює логістичні та фінансові проблеми, з якими країни стикаються, підтримуючи Україну військовим обладнанням.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: