Двигуни від вертольотів: студенти Харківського інституту спроєктували десятки потужних гоночних авто

Підпишись на нас:

В Харкові знаходиться найбільше в Україні скупчення гоночних автомобілів. Саме тому Харків отримав неофіційне звання “гоночна столиця України”. Однак дуже мало автолюбителів знають, що в Харкові будували супершвидкі рекордні автомобілі та спеціальні швидкісні боліди.

Тут створювали автомобілі “Авангард” Івана Помогайла, “Шахтар” Георгія Попова, “Харків-Л” Едуарда Лорента, “Харків” Володимира Нікітіна, а левова частина техніки належала виробництву Харківського автомобільно-дорожнього інституту. Саме тому сьогодні ми розглянемо найяскравіші моделі ХАДІ, котрі створювали для гоночних треків.

ХАДІ-1

Це перша модель, котру створили на базі Харківського автомобільно-дорожнього інституту в 1952 році. Цікавий факт, проєкт автомобіля належить студенту, котрий працював над моделлю, як дипломним проєктом.

Автомобіль отримав зварну трубчастуа раму, 2-циліндровий двигун М-72 та дюралюмінієвий корпус. У 1952-1953 роках автор проєкту Лев Кононов встановив на “ХАДІ-1” рекорд швидкості – 146 км/год на дистанції 1 км.

Двигуни від вертольотів: студенти Харківського інституту спроєктували десятки потужних гоночних авто ХАДІ-4

Автомобіль створено у 1962 – 1963 роках. Під капотом боліда знаходився 3,0-літровий двигун власної конструкції на 200 к.с. потужності. Обтічний склопластиковий кузов ховав під собою оригінальну раму і спеціальну підвіску. За кермом транспорту знаходився Володимир Нікітін, котрий постраждав під час перегонів. В той час не існувало спеціальних шин для гонок, тому під час третього рекордного заїзду одне колесо зруйнувалося. Водій потрапив в аварію, але вижив.

Двигуни від вертольотів: студенти Харківського інституту спроєктували десятки потужних гоночних авто

ХАДІ-7

Дана модель швидкісного автомобіля з’явилась у 1966 році. На жаль, для дослідження потенціалу автомобіля не було можливостей, адже він міг розвинути 400 км/год, але таких доріг в Україні не було.

Двигуни від вертольотів: студенти Харківського інституту спроєктували десятки потужних гоночних авто

ХАДІ-7 отримала газотурбінний двигун ГТД-350 від гелікоптера Мі-2, потужністю 400 кінських сил. У 1966 році потужність авто було випробувано на відрізку аеродрому в Чугуєві. У 70-х роках ХАДІ-7 вважалась найуспішнішим проєктом Володимира Нікітіна.

ХАДІ-9

Надзвукова модель, котру створили на базі студентського гуртка. Техніку складали протягом дев’яти років, аже модель мала не лише складну конструкцію, а й вимагала спеціального матеріалу. В 1978 році автомобіль було офіційно презентовано.

Двигуни від вертольотів: студенти Харківського інституту спроєктували десятки потужних гоночних авто

ХАДІ-9 отримав турбореактивний двигун з тягою на форсажі 3800 кгс (від винищувача МіГ-19). Кузов моделі складався зі склопластику. Болід було випробувано на ділянці озера Баскунчак, де транспортний засіб продемонстрував потенціал швидкості в 700-800 км/год.

ХАДІ-13Е

У 1976 році студенти харківського інституту створили не перший та не останній український електромобіль. Кузов автомобіля виготовлений зі склопластику. В рух боліт приводила 24-вольтна батарея і 30-кіловатний двигун.

Двигуни від вертольотів: студенти Харківського інституту спроєктували десятки потужних гоночних авто Автомобіль встановив три рекорди. Тоді автомобіль розвинув швидкість 161,5 км/год на дистанції 1 км.

ХАДІ-29

У 1991 році з’явилась остання модель ХАДІ-29, котра належала до формули 1600 (Е 8). Над всією моделлю працювали студенти Харківського автодорожнього інституту, як над дипломним проєктом.

Двигуни від вертольотів: студенти Харківського інституту спроєктували десятки потужних гоночних авто

Під капотом ХАДІ-29 знаходився 1,6-літровий “вазівський” двигун, що видавав 140 к.с. (при 7800 об/хв) і обертовий момент 165 Н/м (при 6500 об/хв). Протягом 1990-2000-х років дана модель ХАДІ-29 зібрала величезну колекцію кубків на етапах Чемпіонату України.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: