Військова техніка

Новий російський 120-мм самохідний міномет 2С42 «Лотос» може використовуватись в війні проти України

Відео, опубліковане в Telegram, оприлюднило кадри з останньою російською артилерійською новинкою, 2С42 «Лотос», 120-мм самохідною мінометною системою на основі БМД-4М. Тепер ця система оснащена броньованим каркасом. Цей розвиток подій викликає припущення щодо можливого розміщення Росією нової артилерійської системи в Україні.

Подробиці

2С42 «Лотос» розроблений, як самохідна 120-мм мінометна система спеціально для ВДВ Росії. Він створений на шасі БМД-4М і має стати наступником самохідного міномета 2С9 «Нона». Проектування завершилося в жовтні 2018 року, згодом з’явився перший прототип, а публічний дебют автомобіля відбувся в серпні 2019 року на оборонній виставці під Москвою. Генеральний директор «ЦНІІТочмаш» Дмитро Семізоров в інтерв’ю РІА Новини в серпні 2023 року підтвердив, що «Лотоси» пройшли попередні випробування з жовтня 2020 року по березень 2022 року.

На дорозі була помічена нова 120-мм самохідна мінометно-гусенична бронемашина російського виробництва 2С42 «Лотос» з броньованим каркасом, що може свідчити про майбутнє розміщення в Україні

У серпні 2023 року редакція Army Recognition повідомила, що 2С42 розпочав пробні випробування, які завершились у серпні 2022 року. «Лотос» пройшов суворі випробування на суші та воді та був скинутий з повітря з різних висот і під різними кутами. Після цих випробувань розробники усунули виявлені проблеми, зокрема з бортовою електронікою, системою заряджання корпусу та шасі. Примітно, що на зміни вплинула інформація, отримана під час війни, що триває в Україні.

Оснащений 120-мм мінометом казенної частини, «Лотос» може функціонувати як міномет, так і як гаубиця, здатна вести вогонь прямою та непрямою наводкою. Він може похвалитися автоматизованою системою заряджання ємністю до 40 снарядів, включаючи спеціально розроблені нарізні снаряди та 120-мм мінометні міни, що підвищує його летальність. Максимальна дальність стрільби машини досягає 13 км.

«Лотос» має не тільки грізну вогневу міць, але й мобільність і захист. Порівняно з БМД-4М він має подовжений корпус для збільшення місткості та захисту. Для самооборони він включає дистанційно керовану бойову станцію, озброєну 7,62-мм кулеметом і димовими гранатометами. Адаптація шасі покращила його швидкість і робочий діапазон, завдяки чому автомобіль розвиває швидкість до 70 км/год на дорогах і 40 км/год на пересіченій місцевості. Примітно, що «Лотос» зберігає можливості амфібії, приводячись у рух двома водометами, і може десантуватися з повітря військово-транспортним літаком Іл-76, що підкреслює його стратегічну мобільність для десантних операцій.

Останні публікації

Citroen в оновленому бюджетному крос-купе відмовляється від модної тенденції, яку запровадив раніше

Компанія Citroen фактично ввела моду на використання роздільних фар у передній частині кузова автомобілів. Однак…

7 години тому

Як ЗСУ почали знищувати російські танки-черепахи з захистом від дронів

На початку квітня на полях України почали з'являтися нові типи російської бронетехніки — «танки-черепахи». Це…

8 години тому

Російські військові прибули до Нігеру з власним ППО та транспортними засобами

Відхід французьких і американських військ з Нігеру створює можливість для росіян замінити їх. Росіяни прагнуть…

9 години тому

«Найсмертоносніший танк в світі» британської армії пройшов перші бойові випробування

Як повідомляє Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL), новий основний бойовий танк британської армії Challenger 3…

10 години тому

Армія США тестує безпілотну ракетну установку HIMARS: триразове збільшення вогневої потужності

Армія США провела перші випробування автономної пускової установки (AML), безпілотного варіанту ракетної пускової установки M142…

11 години тому

Показали кросовер, який замінить популярну модель Kia: йому не потрібна заправка на АЗС

Компанія Kia кілька днів тому опублікувала тизерні зображення кросовера EV3. Цей електрокар, згідно з офіційною…

12 години тому