Чеська ініціатива може забезпечити ЗСУ більшою кількістю снарядів, ніж було заплановано

Підпишись на нас:

Чехія оголосила про намір потенційно подвоїти підтримку України боєприпасами на тлі триваючої війни. Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський у розмові з Bloomberg повідомив, що Україна може отримати 1,5 мільйона снарядів, що значно перевищує початкову обіцянку в 800 000 снарядів.

Подробиці

Якщо ви не уважно стежили за темою, Чеська Республіка ініціювала спробу отримати 800 000 снарядів з-за меж Європейського Союзу (Японії, Південної Кореї тощо), щоб надати їх Збройним Силам України. Почавши з заперечень такому плану, багато європейських країн поступово приєдналися до проекту, виділяючи кошти. Навіть за межами Європи чеський проект отримав підтримку, і такі країни, як Канада, пообіцяли взяти участь. З таким ентузіазмом обіцянка 800 000 снарядів цілком може зрости до 1,5 мільйона для українських сил, що представлятиме більш ніж масштабну допомогу.

Чеська ініціатива, вперше озвучена на полях Мюнхенської конференції з безпеки президентом Петром Павелом, визначила приблизно 800 000 снарядів, наявних у третіх країнах — 500 000 калібру 155 мм і 300 000 калібру 122 мм, — які члени ЄС можуть придбати для України.

Навіть Ісландія, яка не має своєї армії, 25 березня оголосила про рішення виділити 2 мільйони євро на закупівлю снарядів для України. Чеська пропозиція означає не лише матеріальну підтримку, а й служить умовою підвищення морального духу української армії, як сформулював Ліпавський.

Однак, незважаючи на цей позитивний імпульс, Ліпавський попередив, що однієї чеської ініціативи буде недостатньо для повного задоволення потреб України в підтримці. Оскільки ситуація з безпекою в Європі залишається найбільш нестабільною з часів Другої світової війни, за словами керівника чеської контррозвідки, такі ініціативи мають вирішальне значення для формування траєкторії війни та ширшої регіональної стабільності.

Варто зазначити, що ЗСУ випускають приблизно 7000 снарядів на день, тому надходження 1,5 мільйона снарядів відповідає запасам боєприпасів на 214 днів за поточних умов військових дій. Проте не варто виключати, що з такою кількістю боєприпасів Україна може посилити кількість обстрілів, щоб стримати наступ Росії.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: