Офіційні особи США: Пекін надає Москві компоненти для збільшення виробництва танків, ракет і БПЛА

Підпишись на нас:

Згідно з новою оцінкою розвідки США, Китай надає Росії значну кількість компонентів, які дозволяють Москві нарощувати своє військове виробництво та можливості для триваючої війни в Україні, згідно з повідомленнями Bloomberg та Associated Press з посиланням на анонімного старшого Представники адміністрації Байдена.

Подробиці

Згідно з офіційними даними, цитованими в звіті Bloomberg, Китай постачає Росії цілий ряд найважливіших матеріалів, у тому числі для виробництва крилатих ракет, безпілотників і військової оптики для танків і бронетехніки. Чиновники, які поінформували журналістів на умовах анонімності, заявили, що без цих компонентів, що постачаються Китаєм, військово-промисловій базі Росії було б важко підтримувати військові зусилля.

У звіті AP з посиланням на двох неназваних високопоставлених чиновників адміністрації Байдена наводяться додаткові подробиці. Вони заявили, що в останньому кварталі 2023 року близько 70% російського імпорту верстатів і 90% імпорту мікроелектроніки надійшли з Китаю, який Росія використовувала для виробництва ракет, танків і літаків.

Крім того, США стверджують, що китайські та російські організації співпрацюють у виробництві безпілотних літальних апаратів (БПЛА) в Росії, і що китайські компанії, ймовірно, постачають Росії нітроцелюлозу, ключовий інгредієнт, який використовується у виробництві боєприпасів, повідомляє AP.

Зараз Білий дім закликає китайські фірми припинити підтримку військових зусиль Росії та заохочує європейських союзників тиснути на Пекін, щоб той припинив співпрацю з Росією таких компаній, як Wuhan Global Sensor Technology Co., Wuhan Tongsheng Technology Co. Ltd. і Hikvision. Саме вони забезпечують поставку цих критичних компонентів, йдеться у звіті Bloomberg.

Чиновники повідомили AP, що російські танки та бронетехніка оснащені військовою оптикою виробництва китайських фірм iRay Technology і North China Research Institute of Electro-Optics, причому Китай також постачає Росії двигуни БПЛА та турбореактивні двигуни для крилатих ракет.

Викриття сталося в той момент, коли США намагаються розправитися з фірмами, які допомагають Росії ухилитися від санкцій, запроваджених США та їхніми союзниками після повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році. Міністр фінансів США Джанет Єллен попередила, що будь-які компанії, які надають матеріальну підтримку війні Росії, зіткнуться зі значними наслідками, а банки, які сприяють таким транзакціям, «наражають себе на ризик санкцій США», згідно зі звітом AP.

Адміністрація Байдена висловила свою стурбованість Китаю, зокрема під час нещодавньої телефонної розмови між президентом Байденом і президентом Китаю Сі Цзіньпіном, а також на саміті між лідерами минулого року. Проте китайські офіційні особи стверджують, що країна не займає жодної сторони в цій війні, і що деякі надані технології мають подвійне використання, як комерційне, так і військове, йдеться у звіті AP.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: