Стало відомо, коли в Україну відправлять перші 180 000 снарядів

Підпишись на нас:

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала у статті в Financial Times заявив, що країни-союзники на чолі з Чехією підписали контракти на перші 180 тис. артилерійських снарядів із запланованих 300 000, призначених для України. Очікується, що ці снаряди надійдуть до Збройних сил України найближчими місяцями.

Подробиці

Раніше президент Чехії Петр Павел у лютому заявив, що 500 000 155-мм снарядів і 300 000 122-мм снарядів, розташованих за межами Європи, були визначені для закупівлі після виділення необхідних коштів. Однак вже зібрана і оплачена кількість ще далека до 800 000 снарядів, заявлених спочатку. При цьому говорилося і про збільшення цієї кількості до 1,5 мільйона на основі останньої інформації. Дійсно, міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавскі зазначив в інтерв’ю Bloomberg, що в кінцевому підсумку проект може поставити до 1,5 мільйона боєприпасів. Томаш Пояр, радник Чехії з питань національної безпеки, зазначив, що перші поставки можуть початися вже в червні.

Декілька країн, зокрема Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Швеція, Канада, Польща, Франція та Данія, зробили фінансовий внесок у ініціативу. Фіала підкреслив нагальну потребу в цих поставках, згадавши про критичну ситуацію в Україні, де щоденно доводиться приймати складні рішення через брак боєприпасів.

“Це лінії, які визначатимуть безпеку і майбутнє Європи”, – заявив Фіала, підкресливши гостроту ситуації.

Він також зазначив, що ще 20 країн пообіцяли підтримати цю ініціативу, яку він описав не як тимчасовий захід, а як спробу створити стійку систему постачання боєприпасів. Ця система має на меті істотно вплинути на динаміку бойових дій в Україні. Згодом буде видно, скільки саме снарядів відправляється українським Збройним силам, але будь-яка допомога буде вітатися з огляду на гостру потребу в амуніції на фронті.

Однак слід розглянути довгострокову альтернативу. Поставка у 2 мільйони снарядів становить приблизно річну кількість боєприпасів для українських збройних сил, але якщо війна триватиме довше, цього разового виходу буде недостатньо. Тому розвиток європейської оборонної промисловості є необхідністю, якщо країни старого континенту хочуть підтримувати Україну в довгостроковій перспективі. Ініціатив у цьому напрямку стало багато, наприклад інвестиції Eurenco у завод з виробництва вибухових речовин у Бержеракі, про що стало відомо 11 квітня 2024 року.

У будь-якому випадку, ЗСУ, безсумнівно, з нетерпінням чекає цієї першої поставки снарядів, яка є значним приростом, забезпечуючи артилерійськими боєприпасами на 25 днів із поточною швидкістю використання близько 7000 снарядів на день у війні з Росією.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: