Військова техніка

Іспанія замість необхідних нам систем Patriot поставить ракети до них на 50 мільйонів євро

Згідно інформації від видання El Pais Іспанія погодилася поставити партію з 50 шт ракет для систем Patriot в Україну, дотримуючись запитів НАТО та ЄС щодо європейських країн, оснащених цією системою американського виробництва для підтримки протиповітряної оборони України від потенційних атак Росії. Урядові джерела повідомили, що Міністерство оборони Іспанії вирішило постачати лише ракети, кожна вартістю понад мільйон євро.

Подробиці

Відмова у відправці систем МІМ-104 Patriot випливають із стратегічної необхідності зберегти ці батареї, які також включають ракетні пускові установки, радари та станції управління, в межах кордонів Іспанії, особливо тому, що одна з трьох іспанських батарей Patriot була розгорнута на турецько-сирійському кордоні з 2013 року. Іспанська армія на даний момент володіє трьома батареями Patriot, придбаними вживаними з Німеччини в 2004 і 2014 роках. Одна батарея знаходиться в Адані, Туреччина, дві інші – на базі морської піхоти у Валенсії. Зазначимо, що одна з цих батарей використовується для навчання українських та іспанських військових роботі з системою.

Незважаючи на прохання президента України Володимира Зеленського про передачу шести батарей для захисту ключових місць від можливого наступу Росії, Міністерство оборони Іспанії відхилило його, посилаючись на критичну важливість цих систем для національної та союзницької ППО. В якості компромісу Іспанія погодилася поставити Україні обмежену кількість ракет Patriot, враховуючи військовий резерв країни приблизно в п’ятдесят одиниць і високу вартість перехоплювачів.

Це рішення щодо постачання збігається з планами посилити обороноздатність Іспанії за допомогою повної групи систем Patriot із більш просунутою конфігурацією. Через військовий продаж від США до Іспанії на суму приблизно 2,8 мільярда доларів. Цей продаж включає чотири модернізовані блоки PATRIOT Configuration-3+ та додаткове обладнання. Особливості пакету охоплюють:

  • 51 одиниці ракет PAC-3 Missile Segment Enhanced (MSE);
  • 24 пускові станції M903;
  • 4 радіолокаційні комплекти AN/MPQ-65;
  • 4 станції керування бойовими діями AN/MSQ-132;
  • інші пов’язані системи, такі як 2 блоки інформаційно-координаційного центру (ICC) і 8 груп антенних щогл.

Ця закупівля очікує процесу схвалення уряду в Іспанії, а нові системи очікуються не раніше ніж у 2028 або 2029 роках, залишаючи Збройним силам Іспанії керувати протиповітряною обороною з наявними ресурсами.

Окрім ракетної підтримки, уряд Іспанії планує доставити 19 додаткових основних бойових танків Leopard 2А4 в Україну до вересня 2024 року. Ця ініціатива, за умови підтвердження прем’єр-міністром Педро Санчесом, сприятиме заміні всіх українських танків Leopard 2A4, пошкоджених або знищених російськими військами під час війни. Постачання Іспанією нових протиповітряних систем стримується обмеженими ресурсами; Іспанія експлуатує лише чотири батареї Nasams із поточними зобов’язаннями в Латвії та Естонії. Хоча раніше Іспанія поставила Україні 12 пускових установок для ракет Hawk, припинення їх виробництва та вичерпання існуючих запасів створює проблеми для додаткової підтримки.

Як повідомляє Army Recognition, українські військові навчаються в Іспанії використовувати та обслуговувати кілька систем протиповітряної оборони, зокрема ракетні системи МІМ-104 Patriot. Цей тренінг також охоплює системи протиповітряної оборони NASAMS, з інструкціями, проведеними персоналом іспанської армії як у Тренувально-координаційному центрі Толедо, так і в казармах Tentegorra в Картахені. Крім того, понад 200 українських військових пройшли п’ятитижневий курс в Італійській піхотній академії в Толедо, зосереджуючись на роботі ракетного комплексу ППО «Яструб». Ці заняття мають на меті озброїти українські сили необхідними навичками для обслуговування та ефективного використання цих систем в оборонних операціях.

МІМ-104 Patriot — це ракетна система «земля-повітря» (SAM), яка використовується переважно армією Сполучених Штатів і союзними державами для цілей протиповітряної та протиракетної оборони. Розроблена компанією Raytheon і вперше запущена в 1984 році система зазнала кількох оновлень з часом. Вона відома своєю мобільністю та модульною конструкцією, що забезпечує швидке розгортання протягом приблизно години. Система об’єднує в собі радіолокаційні системи та ракети-перехоплювачі, здатні вражати декілька повітряних загроз одночасно. Вона ефективно протидіє авіації, балістичним ракетам і безпілотникам.

З точки зору можливостей, система Patriot включає різні варіанти пускових установок і ракет, включаючи PAC-2 і більш вдосконалену PAC-3, яка покращує захист від балістичних ракет. Її радари, такі як AN/MPQ-53 і новіший AN/MPQ-65, забезпечують комплексні можливості виявлення та відстеження цілей. Варіант PAC-3 включає MSE, розширюючи зону охоплення та розмір зони захисту, особливо помітну для перехоплення тактичних балістичних ракет. Станції управління бойовими діями забезпечують майже автономну роботу, вимагаючи мінімального втручання людини для перехоплення. Постійне оновлення апаратного забезпечення, програмного забезпечення та взаємодії з іншими оборонними системами, такими як інтегрована система бойового управління (IBCS), сприяє корисності Patriot у сучасних інтегрованих архітектурах протиповітряної та протиракетної оборони.

Останні публікації

Skoda знову оновлює кросовер Karoq: додано більше опцій, але ціна стала дуже високою

Кросовер Skoda Karoq 2024 року стикається з дуже високою конкуренцією. Частково з цієї причини чеська…

9 хв. тому

Штраф 340 гривень: де заборонили зупиняти автомобіль

Правила дорожнього руху змінюються так часто, що водії не встигають їх вивчати. Однак не знання…

3 години тому

Спортивна Honda з витратою 2,1 л на 100 км невдовзі з’явиться в Україні

Компанія Honda показала нову гібридну модель, котра вже незабаром з’явиться в Україні. Honda Civic e:HEV…

3 години тому

Україно-хорватська машина для розміновування відправилась на серійне виробництво

Українські майстри намагаються максимально зосередити сили довкола питання розміновування українських територій. Днями було презентовано таку…

4 години тому

«Мангали» вже не рятують: українські дрони знайшли лазівку

Окупанти намагаються вберегти свою техніку від ударів ЗСУ і використовують для цього найрізноманітніші способи. Подробицы…

5 години тому

Три автомобіля в одному: в Україні створили універсальний спецтранспорт на шасі JAC

Компанія «Будшляхмаш» створила особливу спецтехніку для українського підприємства. З конвеєра заводу вийшов комунальний автомобіль КО-503IBK…

6 години тому