Військова техніка

Україна стала полігоном для експериментів: чому високоточні боєприпаси GLSDB не виправдали очікувань

Україна вже як два роки стала полігоном для випробувань західної зброї. Деякі зразки озброєння показують напрочуд високі результати, а деякі – взагалі стають тягарем для військових.

Західні експерти повідомляють, що
високоточні боєприпаси, схожі за описом на GLSDB, не виправдали очікувань за досвідом застосування у війні в Україні. Такою інформацією поділився Вільям Лаплант, заступник міністра оборони США з питань закупівель та підтримки під вас своєї промови на безпековому форумі CSIS.

«Одна компанія, яку я залишу неназваною, реалізувала справді круту ідею з перетворення озброєння класу “повітря-земля” у систему наземного запуску великої дальності. Вони працювали над нею так швидко, як могли, і ми навіть скоротили випробування прототипів до перевірки на надійність. Після цього ми відправили це озброєння українцям, однак воно не спрацювало», — говорить Лаплант.

Не розголошуючи конкретний вид озброєння, Лаплант розповідав про
нещодавно розроблені ракети GLSDB від Boeing, що створювалися на основі авіаційних високоточних бомб GBU-39/B Small Diameter Bomb (SDB). Ракети були випробувані у грудні 2023 року, а вже в лютому 2024 року їх застосовували ЗСУ на фронті.

Неефективність ракет мала низку причин: від роботи систем радіоелектронної боротьби до тактики їх застосування. Також експерти говорили про «бруд», котрий також став причиною поганих результатів. Очікувалося, що боєприпаси постачатимуться в стандартизованих герметичних транспортно-пускових контейнерах для запуску з установок HIMARS. Ймовірно, що також для запуску далекобійних боєприпасів українськими військовими використовувалися інші пускові установки.

У підсумку Лаплант сказав: «Коли ви надсилаєте людям, що боряться за своє життя, непрацюючу зброю, вони [українці] намагаються використати її тричі, а потім просто відкидають убік. Так і сталося».

Останні публікації

Економічні двигуни, “розумний” салон і великі габарити: Nissan тестує новий пікап

Китайський підрозділ компанії Nissan готує до дебюту нову модель. Нею виявиться автомобіль у кузові пікап.…

1 годину тому

Більше 600 піхотинців і техніка: американські морські піхотинці провели конвой по території Саудівської Аравії

Сили Корпусу морської піхоти США нещодавно провели дальній конвой по всій території Саудівської Аравії. Подробиці…

2 години тому

Армія США випробовує нову мінометну систему на базі броньованого автомобіля AMPV: стріляє на ходу

На полігоні Юма проходить суворі випробування створена на основі нової армійської гусеничної броньованої машини модульна…

3 години тому

В Україні створили нові багатофункціональні наземні дрони «Махно»

Оперативне командування "Південь" розповіло про тестування нових наземних дронів, здатних евакуювати поранених бійців і виконувати…

4 години тому

Експерти розповіли, як удари по російських нафтопереробних заводах впливають на постачання палива для військової техніки

Незважаючи на занепокоєння Вашингтона, стратегічні удари України по російських нафтопереробних заводах виявилися ефективним методом обмеження…

5 години тому

Найбільш технологічний автомобіль Volkswagen стає дешевшим: проїде 600 км без АЗС

Новий Volkswagen ID.7 2024 року став дешевшим. Німецький бренд розширив модельний ряд свого повністю електричного…

6 години тому