Україна стала полігоном для експериментів: чому високоточні боєприпаси GLSDB не виправдали очікувань

Підпишись на нас:

Україна вже як два роки стала полігоном для випробувань західної зброї. Деякі зразки озброєння показують напрочуд високі результати, а деякі – взагалі стають тягарем для військових.

Західні експерти повідомляють, що
високоточні боєприпаси, схожі за описом на GLSDB, не виправдали очікувань за досвідом застосування у війні в Україні. Такою інформацією поділився Вільям Лаплант, заступник міністра оборони США з питань закупівель та підтримки під вас своєї промови на безпековому форумі CSIS.

«Одна компанія, яку я залишу неназваною, реалізувала справді круту ідею з перетворення озброєння класу “повітря-земля” у систему наземного запуску великої дальності. Вони працювали над нею так швидко, як могли, і ми навіть скоротили випробування прототипів до перевірки на надійність. Після цього ми відправили це озброєння українцям, однак воно не спрацювало», — говорить Лаплант.

Не розголошуючи конкретний вид озброєння, Лаплант розповідав про
нещодавно розроблені ракети GLSDB від Boeing, що створювалися на основі авіаційних високоточних бомб GBU-39/B Small Diameter Bomb (SDB). Ракети були випробувані у грудні 2023 року, а вже в лютому 2024 року їх застосовували ЗСУ на фронті.

Неефективність ракет мала низку причин: від роботи систем радіоелектронної боротьби до тактики їх застосування. Також експерти говорили про «бруд», котрий також став причиною поганих результатів. Очікувалося, що боєприпаси постачатимуться в стандартизованих герметичних транспортно-пускових контейнерах для запуску з установок HIMARS. Ймовірно, що також для запуску далекобійних боєприпасів українськими військовими використовувалися інші пускові установки.

У підсумку Лаплант сказав: «Коли ви надсилаєте людям, що боряться за своє життя, непрацюючу зброю, вони [українці] намагаються використати її тричі, а потім просто відкидають убік. Так і сталося».

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: