США можуть вибрати в якості нового самохідного міномету польський M120 Rak: є на озброєнні ЗСУ

Згідно зі звітом Defense24 від 20 травня 2024 року, армія США потенційно зацікавлена ​​в закупівлі польської M120 Rak, 120-мм самохідної мінометної системи, розробленої польською Huta Stalowa Wola (HSW). Деталі цієї потенційної закупівлі офіційно невідомі, але вважається, що вона пов’язана з програмою, спрямованою на придбання нової мінометної системи для бронетанкових бригад армії США.

Підпишись на нас:

У відповідь на запити Defence24.com Беата Перковська з відділу комунікацій PGZ заявила:

«PGZ Group активно просуває продукти з портфоліо групи, включаючи самохідні міномети Rak. США висловили інтерес до польського 120-мм автоматичного міномета. На цьому етапі ми не хотіли б розголошувати деталі поточних дискусій».

Це вказує на зацікавленість США польською самохідною мінометною системою, хоча конкретні деталі наразі недоступні. Припускають, що інтерес пов’язаний з пошуком нових засобів забезпечення для механізованих і, можливо, моторизованих батальйонів.

Поточні мінометні системи, які використовуються армією США, включають низку застарілих і модернізованих систем. Системи M224 і M252 разом з їх полегшеними варіантами M224A1 і M252A1 забезпечують вогневу потужність 60 мм і 81 мм відповідно. M120A1, 120-мм буксирувана мінометна система, широко використовується і підтримується комплектом для зберігання M326. Крім того, бронетанкові та механізовані підрозділи армії США наразі використовують двозарядні міномети M1064, встановлені на платформі M113, похідні від ізраїльської системи K6, тоді як бригади Stryker використовують або 120-мм міномет Soltam K6, або 81-мм міномет M252 з M1129 Mortar Carrier (MCV-B) або M1252 MCVV як базову платформу.

На майбутнє, армія США планує вводити в експлуатацію платформу броньованої багатоцільової машини нового покоління (AMPV) у бронетанкових бригадах. Ця платформа, заснована на конструкції БМП Bradley, замінює M113 і пропонує розширені бойові можливості. Разом із цим новим транспортним засобом також планується нова мінометна система з більшими можливостями, XM1287 Mortar Carrier Vehicle (MCV). На сьогоднішній день для XM1287 було випробувано дві системи: фінська система Patria Nemo, яка є напівавтоматичним 120-мм мінометом із затвором, і 120-мм міномет M121 із системою керування вогнем міномета M95.

Реліз PGZ Group свідчить про те, що США можуть розглядати альтернативні рішення для міномета Nemo. Польська M120 Rak все ще оснащена 120-мм мінометною системою, яка має автоматичне заряджання з темпом стрільби від шести до восьми пострілів на хвилину та максимальною дальністю стрільби до 10 кілометрів. Цікаво, що Huta Stalowa Wola розробила модернізований варіант системи Rak, збільшивши темп стрільби з 6-8 до 12-16 пострілів на хвилину та покращивши автоматизацію системи, тим самим зменшивши потребу в екіпажі з чотирьох до трьох солдатів. Є також потенціал для роботи екіпажем з двох осіб, з командами дистанційного керування вогнем, які надаються командною машиною.

M120 Rak

120-мм міномет Rak встановлений у башті, яка забезпечує поворот на 360 градусів і кут нахилу від -3° до 80°. Додаткове озброєння включає 7,62-мм кулемет УКМ 2000 Д. Система може переходити з маршової на вогневу позицію протягом 30 секунд і залишати вогневу позицію за 15 секунд. Інтегрований із системою керування вогнем Topaz, міномет Rak може вражати цілі, використовуючи вогонь прямою наводкою та високоточні боєприпаси з лазерним наведенням. Ця система, яка зараз встановлена ​​на колісному БТР Rosomak, також була випробувана на інших платформах, таких як польська гусенична платформа LPG та її варіанти розробки, а також німецький Marder, що демонструє її потенційну інтеграцію з майбутнім броньованим багатоцільовим озброєнням армії США.

Крім того, міномет Rak є частиною інтегрованої системи польської армії, яка включає командні машини, що використовують ту саму платформу, розвідувальні машини, інтегровані з радарами спостереження на полі бою, і боєприпаси Warmate, а також різні машини підтримки на базі платформ Jelcz.

На сьогоднішній день, встановлений на бронемашині «Росомак» 8×8, M120 Rak працює з екіпажем з трьох осіб і включає цифрову систему управління вогнем з тепловізором, лазерним далекоміром і GPS. Це обладнання забезпечує точне ураження цілей як вдень, так і вночі. У транспортному засобі використовується дизельний двигун Scania з турбонаддувом, який забезпечує максимальну швидкість 80 км/год і запас ходу 500 км. Він розроблений з гідропневматичною підвіскою, щоб справлятися з різними місцевостями та перешкодами. Зараз система використовується Сухопутними військами Польщі та була поставлена ​​ЗСУ для боротьби з російською армією.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: