Автоелектрик перерахував помилки, які “вбивають” МКПП в автомобілі

Здавалося б, що може бути простіше використання авто з механічною трансмісією, але ні. У століття, коли більшість машин оснащені "автоматами", багато водіїв стали забувати, як необхідно поводитися з "механікою".

Підпишись на нас:

По-перше, автомобіль, укомплектований механічною коробкою, в арсеналі має три педалі. З цієї причини, пересуваючись на ньому, водієві доведеться ще стежити за зчепленням. Ця педаль витискається в той момент, коли відбувається перемикання між швидкостями. Зчепленням потрібно користуватися розмірено і спокійно, вичавлюючи педаль рівномірно до самого упору. Після цього ногу необхідно прибирати, щоб не чинити додатковий вплив на механізм.

Варто зазначити, що саме зчеплення виступає найслабшим елементом у механічній трансмісії. Найчастіше виною його виходу з ладу служить неправильний підхід автомобіліста. Педель не можна перетримувати і різко кидати, інакше механізм можна спалити. Окремо хотілося б поговорити про те, що під час паркування ТЗ з “механікою” чимало автомобілістів забувають використовувати стоянкове гальмо, залишаючи машину на другій або задній передачі.

Якщо говорити про рівну поверхню, то це нічого критичного не обіцяє. Якщо ж розглядати зупинку ТЗ під ухилом, то тут без стоянкового гальма обійтися не вийде. Адже без нього трансмісія перебуватиме під навантаженням. Якщо йдеться про стару машину з великим пробігом, то можливе мимовільне зняття з передачі, що згодом тягне за собою скочування авто. Варто нагадати, що ТЗ з дизельним двигуном взагалі не рекомендується залишати на увімкненій передачі, оскільки може статися мимовільний пуск ДВЗ.

Також не варто забувати про те, що будь-яка механічна коробка перемикання передач, як загалом і інші типи КПП, потребує своєчасного обслуговування. Багато автомобілістів наївно вважають, що “механіку” чіпати взагалі не потрібно. На ділі ж у ній також в обов’язковому порядку змінюється масло. Щоправда, це робиться на більших пробігах. Наприклад, для середньостатистичної МКПП прийнятна заміна оливи раз на кожні 100 – 120 тисяч кілометрів пробігу.

Окремо хотілося б поговорити про те, що під час пересування на МКПП не потрібно зайвий раз переходити на нейтральну передачу, особливо, коли доводиться рухатися на спуск. Це істотно збільшує гальмівний шлях автомобіля, оскільки сповільнюватися доведеться лише за рахунок штатної гальмівної системи без гальмування двигуном. Також хочеться нагадати, що в момент пуску мотора на машині з “механікою” слід вичавлювати зчеплення, оскільки це дає змогу розвести ДВЗ з коробкою. Це зі свого боку вимагає менше витрат енергії, отже, і менше навантаження на електростартер.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: