В Північної Кореї є новий основний бойовий танк Cheonma-2: схожий на російський Т-14 «Армата»

Під час візиту Кім Чен Ина до Північнокорейської академії розвитку оборони 29 травня 2024 року було оголошено, що новий танк, раніше відомий під псевдонімами M2020 і M2024 , отримав офіційну назву «천마-2호». В перекладі це «Чхонма-2» або «Чхонма-№2». Ця розробка доводить, що розробка танків у Північній Кореї еволюціонувала з часів Корейської війни, спочатку спираючись на радянські та китайські моделі, такі як T-34 і Type 59.

Підпишись на нас:

У 1970-х і 1980-х роках Північна Корея почала виробництво власних танків серії Chonma-ho на базі радянських Т-62. У цій серії було кілька ітерацій із покращенням броні, вогневої потужності та мобільності. У 1990-х роках поява Songun-915, яка включала в себе характеристики російського Т-72 і китайського Type 88, ознаменувала зрушення в бік більшої самостійності в оборонному виробництві, хоча іноземні технології все ще були інтегровані.

У 21 столітті Північна Корея представила Pokpung-ho, а нещодавно моделі M2020/M2024, які тепер називаються Cheonma-2. Pokpung-ho, який з’явився на початку 2000-х років, включав модернізацію під впливом радянських Т-80 і китайського Type 96. Розробка Cheonma-2 бере свій початок у жовтні 2020 року, коли модель M2020 була представлена ​​під час військового параду з нагоди 75-ї річниці Трудової партії Кореї. Спостерігається прискорене виробництво нового танка зі значною реконструкцією танкового заводу Кусонг у Північній Кореї, включаючи подвоєння виробничих потужностей.

14 березня 2024 року Північна Корея продемонструвала варіант основного бойового танка Cheonma-2 M2024 під час зведених навчань із залученням танкових і механізованих підрозділів армії Північної Кореї. Ця демонстрація відбулася під час спільних військових навчань Південної Кореї та Сполучених Штатів. Модель M2024 містить функції, спрямовані на покращення оперативних можливостей і підкреслює принципи проектування танків Північної Кореї.

Cheonma-2 має перероблену башту, схожу на американську M1A2 Abrams, оснащену спереду 21 блоком реактивної броні (ERA) для протидії налітаючим снарядам. Він також має шість димових гранатометів для створення димової завіси, отвір на лівій стороні гармати, ймовірно, для пристрою спостереження або бачення, і компоненти, що нагадують систему активного захисту (APS) для перехоплення загроз.

Башта містить пускову установку для двох протитанкових керованих ракет (ПТРК), яка може повертатися, як пускова установка TOW на американському Bradley. Вважається, що це ракети «Бульса-3», схожі на російські «Корнет». Кожна сторона башти містить компоненти ERA, димові гранатомети та блоки APS. У верхній частині башти встановлено метеорологічне обладнання, антени, системи спостереження, панорамний приціл командира, приціл навідника, протидуві панелі, кошик для речей.

Танк оснащений двигуном потужністю не менше 1200 к.с., що забезпечує максимальну швидкість 65 км/год і орієнтовну вагу від 50 до 55 тонн. Ймовірно, це включає сучасні системи управління вогнем і зв’язку. Основне озброєння — 125-мм гладкоствольна гармата, аналогічна радянській 2А46, здатна вести вогонь різними снарядами та потенційно з’єднана з автоматичною системою заряджання. Додаткове озброєння включає 7,62-мм спарений кулемет і 30-мм автоматичний гранатомет.

Корпус, схожий на російський Т-14 «Армата», має по десять блоків ERA з кожного боку, сходинки для екіпажу, перископи для механіка-водія, великі тепловідвідні решітки двигуна та модифіковану вихлопну систему. Система підвіски складається з семи опорних катків на борт, із захисними бронелистами та полімерними або гумовими бортами. Дротова броня в задній частині вежі та бортах забезпечує додатковий захист, хоча в задній частині корпусу ця броня відсутня, що вказує на потенційну вразливість.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: