США планують взяти на озброєння розроблені для ЗСУ ЗРК FrankenSAM

Комітет із питань збройних сил Сенату США запропонував ВПС США розглянути можливість адаптації системи ППО FrankenSAM, спочатку розробленої для України, для захисту власних авіабаз.

Підпишись на нас:

Проекти FrankenSAM виникли через потребу швидко посилити протиповітряну оборону України шляхом поєднання сучасних західних ракет із модернізованими пусковими установками та радарами радянських часів. Існує три відомі системи FrankenSAM:

  • одна інтегрує пускові установки «Бук» із ракетами Sea Sparrow;
  • інша поєднує радянські радари з ракетами Sidewinder;
  • третя об’єднує компоненти ракет Patriot із вітчизняними радіолокаційними системами.

У липні 2024 року Комітет із питань збройних сил Сенату Сполучених Штатів оприлюднив Закон про санкціонування національної оборони (NDAA) на 2025 фінансовий рік. Цей акт санкціонує асигнування на військову діяльність Міністерства оборони (DOD) і військове будівництво. Ключовим компонентом закону є потреба в мобільній системі протиповітряної оборони малої дальності, яку можна було б швидко розробити та прийняти на озброєння, як системи FrankenSAM, розроблені для використання в Україні.

Згідно з документом, стандартний бюджет і процеси закупівель Міністерства оборони часто не дозволяють швидко розробляти та закуповувати сучасні рішення, необхідні для реагування на виникаючі проблеми. Ця вимога була очевидною у 2023 фінансовому році, коли ВПС США визначили потребу в мобільному Рішенні протиповітряної оборони малої дальності, яке можна було б швидко та доступно розробити та застосувати для використання в Україні.

Спочатку започаткована в Україні для посилення можливостей протиповітряної оборони, нетрадиційна програма, відома як ініціатива FrankenSAM, отримала підтримку Міністерства оборони США та ВПС США. Цей проект охоплює сімейство мобільних систем протиповітряної оборони, призначених для захисту як від пілотованих, так і безпілотних повітряних загроз за допомогою наземної системи запуску, яка об’єднує наявні ракети класу «повітря-повітря» в магістраль управління вогнем з відкритою архітектурою.

Американські законодавці розповіли, що ця система включає в себе вежі зв’язку, системи пасивних інфрачервоних камер, радарні трейлери раннього попередження та комплекти зв’язку малого форм-фактора, які разом створюють мережеву архітектуру ППО. Систему з відкритою архітектурою було спроектовано, створено та успішно завершено її випробування протягом восьми місяців з моменту укладання контракту, дозволяючи почати роботу до кінця 2023 року. Після розгортання перший FrankenSAM продемонстрував свій повний спектр можливостей протягом двох місяців, вимагаючи менше двох тижнів навчання оператора.

Про використання в Україні

Витоки цієї програми сягають кінця 2022 року, коли українські чиновники звернулися за допомогою до своїх союзників, щоб знайти відповідні ракети для приблизно 60 пускових установок радянських часів «Бук» і радарів, які були в Україні, але не використовувалися.

Україна мала 60 пускових установок радянських часів «Бук», таких як RIM-7 Sea Sparrow, і радарів, які були в Україні, але не використовувалися активно. (Джерело зображення: Міністерство оборони США)
Україна мала 60 пускових установок радянських часів «Бук», таких як RIM-7 Sea Sparrow, і радарів, які були в Україні, але не використовувалися активно. (Джерело зображення: Міністерство оборони США)

Усвідомлюючи нагальну потребу у посиленні протиповітряної оборони, особливо у зв’язку з наближенням зимового сезону, і можливість використання Росією цієї ситуації для націлювання на енергетичну інфраструктуру, українські чиновники спочатку запропонували модифікувати зброю самостійно. Однак американські інженери взялися за це завдання, і протягом семи місяців випробування та схвалення – гібридні системи в січні Пентагон заявив про надання ракет Sea Sparrow для проекту.

Перша система передбачає модернізацію радянських систем Бук-М1 американськими ракетами RIM-7 Sea Sparrow, щоб вирішити проблему нестачі радянських ракет 9М38. Ця гібридна система поєднує в собі пускову установку транспортного монтажу (TELAR), відому як 9A310 від «Бук-М1», з ракетами Sea Sparrow. І ракети 9M38, і RIM-7 покладаються на напівактивне наведення для наведення на цілі, що дозволяє використовувати їх із радаром спостереження та освітлення 9S35 Fire Dome, який використовується в системі «Бук». Хоча цей FrankenSAM може вимагати встановлення нового радара, існує потенціал сумісності частоти та модуляції.

Обидві ракети Бук-М1 9M38 і RIM-7 покладаються на напівактивне наведення для примикання до цілей, що дозволяє використовувати їх із радаром спостереження та освітлення 9S35 Fire Dome, який використовується в системі Бук. (Джерело фото: Віталій Кузьмін)
Обидві ракети Бук-М1 9M38 і RIM-7 покладаються на напівактивне наведення для примикання до цілей, що дозволяє використовувати їх із радаром спостереження та освітлення 9S35 Fire Dome, який використовується в системі Бук. (Джерело фото: Віталій Кузьмін)

Депутат Верховної Ради України Олександра Устінова повідомила про хід реалізації цього проекту. За її словами, у США вже переобладнали п’ять пускових установок, а перші одиниці вже прибули в Україну. Незабаром планується провести модернізацію ще 17 пускових установок, яка може бути завершена до закінчення зими. Переобладнання цих пускових установок ракетами RIM-7 Sea Sparrow, здається, просувається ефективно, оскільки п’ять одиниць були переобладнані протягом місяця.

12 листопада 2023 року речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат в інтерв’ю Радіо НВ повідомив, що ЗРК «Бук-М1» модифікували для розміщення у складі американських ракет RIM-7 Sea Sparrow проекту FrankenSAM. Він також повідомив, що ці адаптовані системи ППО пройшли успішні випробування на полігоні в США, що підтверджено західними партнерами. Згодом оприлюднені фотографії українських військових у Twitter 28 травня 2024 року, показали наявність систем FrankenSAM на арсеналі оборони України.

В Україні розробляється друга гібридна система протиповітряної оборони, яка передбачає інтеграцію радарів радянських часів з американськими ракетами AIM-9 Sidewinder. Цей підхід базується на адаптивності ракети AIM-9M Sidewinder, що вимагає лише незначних модифікацій для інтеграції, що може спростити ураження цілей і підвищити можливості ППО. На відміну від RIM-7 Sea Sparrow, Sidewinder не потребує радарів спостереження та освітлення.

Іншим аспектом для другого FrankenSAM є інтеграція AIM-9M в існуючу систему протиповітряної оборони, таку як 9K33 OSA, де оглядовий радар буде зосереджений на виявленні цілей. (Джерело фото: Віталій Кузьмін)
Іншим аспектом для другого FrankenSAM є інтеграція AIM-9M в існуючу систему протиповітряної оборони, таку як 9K33 OSA, де оглядовий радар буде зосереджений на виявленні цілей. (Джерело фото: Віталій Кузьмін)

Ракета АІМ-9М, оснащена інфрачервоною головкою самонаведення, зменшує роль оператора в наведенні ракети на ціль, запуску головки самонаведення та ініціації переслідування ракети на ціль. В принципі, система протиповітряної оборони AIM-9M має спільні риси з радянською Стріла-10 або американською системою MIM-72 Chaparral, особливо якщо варіант AIM-9D був мінімально модифікований для ураження цілей на дальності до 5 км і висоті до 4 км.

Шасі пускової установки AIM-9M створює мінімальні труднощі завдяки керованим розмірам ракети, що робить її сумісною з різними платформами. Крім того, є ознаки того, що дані з радянського радара можуть бути інтегровані в систему, надаючи оператору інформацію в реальному часі про тип цілі, курс, висоту та швидкість. Такий підхід був реалізований раніше в Сполучених Штатах з такими системами, як AN/TWQ-1 Avenger, що спрощує завдання оператора. Іншим міркуванням є інтеграція AIM-9M в існуючу систему протиповітряної оборони, таку як 9K33 OSA, де оглядовий радар буде зосереджений на виявленні цілей.

Третя система FrankenSAM, яка буде найпотужнішою з трьох гібридних систем, поєднує компоненти ракет Patriot з радіолокаційними системами вітчизняного виробництва. Наразі ця система знаходиться на етапі випробувань, і очікується, що ця система буде доставлена ​​в Україну протягом зимового сезону разом із пожертвованими ракетами Patriot та додатковими компонентами від різних союзників.

Третя система FrankenSAM, яка буде найпотужнішою з трьох гібридних систем, поєднує компоненти ракет Patriot з радіолокаційними системами вітчизняного виробництва. (Джерело зображення: Army Recognition)
Третя система FrankenSAM, яка буде найпотужнішою з трьох гібридних систем, поєднує компоненти ракет Patriot з радіолокаційними системами вітчизняного виробництва. (Джерело зображення: Army Recognition)

Початкові бойові випробування цього третього проекту FrankenSAM дали позитивні результати: система успішно знищила цільовий безпілотник. Хоча конкретні деталі обмежені, повідомляється, що ця система може розгортати ракети Patriot “зі старими українськими радіолокаційними системами вітчизняного виробництва”. Очікується, що інтеграція цих передових компонентів зробить цю систему SAM однією з найпотужніших у розробці. Перший оперативний підрозділ планують відправити в Україну наступної зими разом із переданими ракетами та іншими частинами Patriot.

Ракети Patriot, включаючи GEM-T для аеродинамічних цілей і CRI/MSE для протиракетних перехоплювачів, потребують радіокомандного наведення на початкових етапах бою. Щоб досягти цього, вони покладаються на такі радари, як AN/MPQ-53, AN/MPQ-65 або новіші LTAMDS. На кінцевій стадії кінетичні перехоплювачі CRI і MSE використовують власний активний радар. GEM-T, з іншого боку, містить радар, який працює одночасно в напівактивному режимі, передаючи дані про ціль на головний радар системи, який потім надсилає команди ракеті.

Життєвим рішенням може стати інтеграція пускових установок «Патріот» із системою дистанційного наведення перехоплювача-360 (RIG-360) та українськими радарами, такими як 80К6КС1 «Фенікс». Цей підхід вирішує значну проблему, оскільки передача повних систем Patriot є логістично складною через їх дефіцит. У той час як західні країни надали Україні різні системи протиповітряної оборони протягом останніх 20 місяців, включаючи системи Patriot і IRIS-T, ця остання розробка, що включає ракети Patriot і радіолокаційні системи вітчизняного виробництва, спрямована на подальше посилення можливостей протиповітряної оборони України.

Трикоординатна радіолокаційна станція виявлення 80К6КС1 має радіус дії 400 км і була введена в експлуатацію лише в 2021 році, що робить її однією з найсучасніших українських РЛС на сьогодні. (Джерело фото: ВПС України)
Трикоординатна радіолокаційна станція виявлення 80К6КС1 має радіус дії 400 км і була введена в експлуатацію лише в 2021 році, що робить її однією з найсучасніших українських РЛС на сьогодні. (Джерело фото: ВПС України)

Про впровадження аналогів в США

Визнаючи потенціал FrankenSAM, комітет Сенату доручив міністру оборони США провести брифінг для комітетів з питань оборони Конгресу до 31 березня 2025 року. На цьому брифінгу буде розглянуто, як Міністерство оборони та Україна використовували систему FrankenSAM у непередбачених операціях, які додаткові ресурси можуть знадобитися для розширення та вдосконалення системи, а також як Міністерство оборони може використовувати цю можливість для швидкого реагування або розширеного використання в інших театрах бойових дій. Ця директива має на меті гарантувати, що Міністерство оборони зможе протидіяти миттєвим і майбутнім загрозам за допомогою інноваційних та гнучких захисних рішень.

Програма FrankenSAM ілюструє, як українська та американська промисловість можуть співпрацювати, щоб швидко створювати ефективні рішення для критичних завдань, таких як протиповітряна оборона, коли це необхідно. Система використовує прості у використанні, перевірені технології, які зменшують залежність від термінів розробки компонентів, одночасно підкреслюючи інтеграцію існуючого та нового обладнання в систему з відкритою архітектурою.

Модульний підхід FrankenSAM дозволяє швидко інтегрувати його в існуючі системи протиповітряної оборони, щоб усунути прогалини в захисті або забезпечити автономну точкову оборону в районах без комплексної системи протиповітряної оборони. Незважаючи на те, що FrankenSAM зараз встановлено на мобільній вантажівці, його можна адаптувати для використання на палетованих або стаціонарних платформах, придатних для різноманітних берегових, корабельних або наземних умов. Крім того, система знижує витрати, будучи агностиком ефекторів і використовуючи надлишкові боєприпаси зі запасів США чи партнерів.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: