8 помилок водія, здатних «вбити» коробку-автомат

Підпишись на нас:

Автоматична коробка передач давно увійшла в ужиток українських водіїв і стала настільки звичною, що міркування про необхідність дотримання якихось особливих навичок виглядає дивно. Проте окремі персонажі примудряються вбивати навіть “найрозумніші” АКПП. Основні помилки перераховані нижче.

Подробиці

Їзда накатом на нейтралці

Цей прийом використовується, в основному, під час буксирування і для економії палива під час їзди зі схилу. У випадку з АКПП, цей метод призводить до підвищення навантаження на гальмівну систему, скорочуючи тим самим термін її експлуатації, а також провокує падіння тиску в масляному насосі коробки, наслідком чого стає брак мастила.

Холодний старт

Навіть найнавороченіші масла мають неприємну особливість густіти на холоді. З цієї причини необхідно приділяти час на прогрів як движка, так і трансмісії. Оптимальний варіант прогріву – хвилина на “драйві” і хвилина на “реверсі”.

Після досягнення маслом робочої температури, АКПП працюватиме м’якше, що позитивно позначиться як на двигуні, так і на коробці передач.

Старт з обох педалей

Натискання на газ при утриманні педалі гальма не тільки погано впливає на “автомат”, а й провокує перегрів мастила, движка і самої АКПП.

Перемикання на “паркінг” у процесі руху

Увімкнення “паркінгу” під час їзди навіть на маленьких швидкостях призводить до екстремальних навантажень на шестерні і вали АКПП (захисний механізм у вигляді спеціального храповика не розрахований на регулярне застосування і може вийти з ладу з цілком передбачуваними наслідками).

Довге пробуксовування

Тривалі пробуксовки, особливо за спекотної температури повітря, загрожують підгорянням фрикціонів, після чого дорогий ремонт АКПП неминучий.

Різкий старт

Різке натискання на газ прискорює зношування деталей АКПП через перегрівання мастила і фрикційних муфт.

Ігнорування інструкції про правила буксирування

Буксирування авто з АКПП, всупереч поширеній думці, можливе, але за умови дотримання запропонованих виробником рекомендацій (в інструкції до транспортного засобу прописано швидкість буксирування і відстань, на яку можна “тягнути” автомобіль).

Ігнорування цих рекомендацій загрожує дорогим ремонтом.

Використання методу розгойдування для витягування застряглого авто

Цей спосіб хороший для машин з “механікою” і вбивчий для машин з “автоматом” (швидке перемикання на АКПП легко виведе з ладу фрикціони).

Альтернатива методу розгойдування виглядає так:
  1. Перемикання на “драйв” (D) і плавний старт.
  2. Після того, як авто зрушиться з місця, відпускання педалі газ з моментальним натисканням на гальмо, щоб не допустити відкату машини назад.
  3. Увімкнення реверсу (R), відпускання гальма і швидке натискання на газ. Одразу після відкату машини назад слід вдатися до повторного “затискання” гальма з подальшим увімкненням драйву і спробувати просунутися вперед.
  4. Повтор.

Описаний вище спосіб може допомогти витягти авто без перемикання передач при застряганні де-небудь у дворах. Якщо ж машина “сіла” капітально, метод не спрацює і доведеться викликати допомогу.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: