Чому БМП Marder не менш важливі на полі бою, ніж танки Leopard 2

Підпишись на нас:

Німецькі танки «Леопард-2», як і інші західні танки, які надходять в Україну, набули широкого розголосу в ЗМІ. Однак бойові машини піхоти (БМП), такі як Marder, не отримали належної уваги.

Подробиці

Україна разом із західними партнерами готується до майбутнього весняного контрнаступу, в рамках якого в Україну надходить багато західного озброєння, зокрема танки «Леопард-2» і БМП «Мардер».

Німецький танк Leopard
Німецький танк Leopard

До російського вторгнення в Україну в лютому минулого року було відомо, що українські збройні сили мали на озброєнні 900 бойових машин піхоти, таких як БМП-2, і лише 200 БМП-1. За перші 13 місяців війни Україна зазнала значних втрат у своєму бронетанковому парку, який налічував близько 300 БМП-1 і понад 100 БМП-2.

Отже, загалом, у міру розвитку війни в Україні, обидва види БМП вичерпалися та стали менш захищеними, дуже схожими на російські БМП, що було особливо проблематично для українських військових, коли вони готувалися до довгоочікуваного контрнаступу навесні або літом.

Певною мірою це виснаження українського бронетехнічного флоту було компенсовано притоком західних БМП, таких як понад 100 M-2A2 із США та щонайменше 50 CV90 зі Швеції, а також 40 Marder з Німеччини. З них німецькі Marder вважаються найкраще захищеними з трьох типів.

«Marder — чудовий приклад німецької якості», — написав у Twitter міністр оборони України Олексій Резніков. «Я сам пробував. З нетерпінням чекаю скорого приручення «леопардів». Мені подобається, як вони ревуть!»

Бойові машини піхоти Marder

БМП Marder надійшла на озброєння Бундесверу, федеральних збройних сил Німеччини, у травні 1971 року.

Протягом багатьох років він був значно модернізований і залишається однією з основних платформ механізованих піхотних підрозділів німецької армії, маючи високу тактичну мобільність і вогневу міць, а також здатність транспортувати війська в районах високого ризику.

Зокрема, версія 1A3 Marder 1 є однією з найбільших і найважчих серед усіх БМП, з рівнем захисту, подібним до рівня основного бойового танка (MBT) Leopard 1.

Радянський аналог БМП-1, який використовують українські військові, значно легший, менший і не має аналогічного рівня захисту. Тому ці німецькі БМП Marder є суттєвим покращенням БМП-1 для української армії.

Загалом Marder 1A3 може забезпечити захист від вогню 30-міліметрової автоматичної гармати, що більш ніж вдвічі більше, ніж можливості захисту БМП-1. Остання може забезпечити повний захист від снарядів калібру 12,7 міліметра, а її лобова дуга може забезпечити частковий захист від 20-міліметрових патронів.

Хоча точні деталі про конструкцію та рівні захисту Marder 1A3 засекречені, кажуть, що він має рознесену броню, тобто два шари сталі з невеликим проміжком між ними, і саме цей проміжок фактично уповільнює проникаючі снаряди.

БМП Marder озброєна протитанковими керованими ракетами Milan, які несуть осколково-фугасну бойову частину. Однак основним озброєнням машини є 20-міліметрова автоматична гармата Rheinmetall MK 20 Rh 202.

Він також має універсальний кулемет Rheinmetall MG 3 калібру 7,62 міліметра з дальністю стрільби від 200 до 1200 метрів з регулюванням прицілу. Максимальна дальність стрільби – до 3000 метрів по лафету. Кулемет стріляє патронами НАТО калібру 7,62×51 міліметр із початковою швидкістю 820 метрів за секунду.

БМП Marder оснащена дизельним двигуном MTU MB 833 Ea-500 потужністю 600 кінських сил, який, як стверджується, забезпечує максимальну швидкість по дорозі 65 кілометрів на годину і запас ходу 520 кілометрів.

У той же час машина забезпечує хорошу мобільність і на нерівній місцевості. Згідно зі звітом виробника про службу Marder в Афганістані, «відкрита, іноді розбита місцевість північного Афганістану дуже підходила для БМП Marder; зрошувальні канави та типові земляні стіни навколо комплексів загалом не становили перешкод».

Marder німецької армії перетинає річку Кундуз в Афганістані в травні 2010 року.
Marder німецької армії перетинає річку Кундуз в Афганістані в травні 2010 року.

Судячи з усього, БМП «Мардер» вже отримала частина наших бригад, які, швидше за все, очолять майбутній контрнаступ навесні.

Військові коментатори припускають, що коли ці БМП Marder просуваються до російських позицій, вони потраплять під кілька видів ворожих снарядів, і хоча ці Marder не можуть вічно вижити під сильним вогнем, вони прослужать довше, ніж будь-які інші БМП.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: