Громадян України звільнили від «автоцивілки»: хто може розраховувати на пільги

Підпишись на нас:

Деяких водіїв звільнено від обов’язково автострахування. Пільгами можуть скористатися обмежена кількість громадян. Сьогодні ми розглянемо, кому можна не оформляти «автоцивілку».

Хто може не оформлювати «автоцивілку»

Згідно із законодавством України, обов’язкове отримання «автоцивілки» не розповсюджується на наступні категорії населення:

  • Учасники бойових дій;
  • Постраждалі учасники революції Гідності;
  • Особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • Особи з інвалідністю I групи, які особисто керують транспортним засобом, що належать їм;
  • Особи, що керують транспортними засобами, що належать людям з інвалідністю I групи, але у присутності власника.

В контексті закону, транспорт – це авто, котрими користуються пільгові категорії на всіх правових підставах: право власності, договір оренди тощо.

Які потрібні документи

Оформити пільгу можна за допомогою, наприклад, посвідчення учасника бойових дій та документа, що підтверджує право особи на володіння чи використання авто.

В законодавстві не прописані пільги для осіб, що керують автомобілем по довіреності. Адже такий документ не підтверджує, що громадянин є законним власником автомобіля. Саме тому такий транспортний засіб має пройти процедуру автострахування.

Як зазначають юристи, дана пільга є персоналізована. Наприклад, якщо авто належить особі зі статусом УБД, але керує транспортним засобом особа без такого статусу – то їй доведеться оформити автоцивілку.

У разі порушення цього правила, інспектор поліції випише штраф водієві, а не власнику автомобіля.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: