Експерт пояснив, чи насправді потрібно тримати зчеплення витиснутим, після запуску двигуна авто

Автомобілі з МКПП продовжують користуватися попитом, а отже, вони ще довго залишатимуться в лінійках виробників, особливо тих, хто зосереджений на випуску бюджетних моделей. Однак під час експлуатації машини з "механікою" є одна неофіційна рекомендація: тримати педаль зчеплення витиснутою доти, доки щойно заведений мотор не встигне прогрітися.

Підпишись на нас:

Виникає закономірне запитання, а навіщо тримати педаль зчеплення витиснутою близько 2 – 3 хвилин? Насправді йдеться ні про що інше, як про чергову гаражну байку, яку вигадали псевдоексперти, посилаючись на користь від таких маніпуляцій у вигляді більш швидкого прогріву ДВЗ і продовження ресурсу коробки. Насправді ж усе відбувається зовсім інакше. Людина, яка хоч щось розуміє в устрої ТЗ, назве подібні дії абсурдом.

Отже, як же насправді найкраще запускати мотор на машині з механічною коробкою перемикання передач. Тут виробники, а також експерти кажуть одне: необхідно натиснути зчеплення, а тільки потім провернути ключ у замку запалювання. Це дасть змогу роз’єднати коробку з мотором на деякий час, щоб холодний пуск був легшим. Далі в поділі трансмісії і силового агрегату немає ніякого сенсу, оскільки найбільше навантаження на ДВЗ лягає саме під час пуску на холодну.

Особливо такого порядку слід дотримуватися в зимову пору року, коли на вулиці доволі холодно і мастило в ДВЗ за ніч густіє. Зчеплення зі свого боку після запуску мотора відпускається плавно, як і під час перемикання передач у процесі руху. Якщо постійно кидати педаль різко, то можна буде пошкодити певний елемент з конструкції механізму. Окремо хотілося б нагадати, що ніякі 2-3 хвилини зчеплення вичавленим тримати не потрібно.

У такій ситуації автомобіліст не доб’ється нічого корисного, окрім як накачає собі ліву ногу або наживе проблем зі здоров’ям. Одна справа, коли йдеться про зчеплення на свіжій іномарці, де 2-3 хвилини не відчуються, і зовсім інша, коли доводиться так робити на стареньких Жигулях, де педаль інколи може здатися кам’яною. Що ж стосується труднощів із пуском мотора без витиснутої педалі, то тут все зумовлено тим, що в момент повороту ключа буде провертатися не тільки маховик, а й вал трансмісії.

Останнє, на що хотілося б звернути увагу, – це поради так званих гаражних “експертів”. На ділі вони не всі являють собою словесне сміття. Деякі рекомендації насправді можна брати на озброєння, однак попередньо потрібно переконатися в тому, що інформація дійсно корисна. На щастя, розібратися з цим у наш час розвинених технологій не так складно, оскільки вся супутня інформація вже гарантовано присутня в Мережі інтернет на різних тематичних форумах і детальних описах до порядку експлуатації ТЗ.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: