В Україні представили новий варіант застарілих БТР-60: стали відомі основні зміни

Україна представила суттєву модернізацію своїх застарілих бронетранспортерів БТР-60, оснастивши їх вдосконаленою баштою БМ-7 Парус. Ця модернізація підвищує вогневу міць транспортних засобів, перетворюючи транспортники радянських часів на більш потужні бойові машини.

Підпишись на нас:

Як повідомляв Defense 24, до повномасштабного російського вторгнення Україна мала значну кількість пострадянських колісних бронетранспортерів БТР-60, які застаріли і потребували заміни або модернізації.

У місцевій промисловості було багато підходів до цього питання, одним із найвідоміших прикладів модернізації є БТР-60НМ, у якого від оригінальної машини залишилася лише днище корпусу. Однак через витрати на таку модернізацію від проекту відмовилися. Останніми місяцями знову повертається питання ремонту та модернізації або модифікації транспортників БТР-60, особливо у зв’язку з отриманням ще 100-110 одиниць з Болгарії.

Одним із прикладів такої роботи є наведене вище фото, на якому зображено БТР-60 із повністю заміненою баштою, де замість великокаліберного 14,5-мм кулемета КПВТ встановлено бойовий модуль БМ-7 Парус, відомий, зокрема, завдяки колісні бойовій машині піхоти БТР-4 «Буцефал».

Основне озброєння складається з 30-мм автоматичної гармати ЗТМ-1, зчепленої з універсальним 7,62-мм кулеметом КТ-7,62. Додаткове озброєння може включати комплект із чотирьох або двох пускових установок загороджувальних протитанкових керованих ракет і 30-мм автоматичний гранатомет КБА-117. Таким чином, цей модернізований БТР-60 отримав суттєве підвищення вогневої потужності, хоча машина все ще має дуже слабке бронювання та не дуже оптимальний доступ до десантного відділення.

Український ОПК експериментує з новими варіантами військової техніки

Поява цієї машини може свідчити про те, що український ОПК має більші можливості з виробництва башт БМ-7, ніж корпусів для БТР-4, які також поступово створюються. Сам БТР-60, швидше за все, пройшов капітальний або малий ремонт. Таким чином, це ще одна спроба модернізувати ці транспортери поряд з роботами, які ведуться на транспортних засобах, переданих Болгарією, і тих, які поступово відновлюються з резерву техніки.

Цікаво, що в червні цього року в соцмережах з’явилися кадри, на яких видно, що подібна концепція встановлення української башти на пострадянський транспортер була реалізована з БТР-70 для бійців РДК.

БТР-60 — радянський колісний бронетранспортер, розроблений у другій половині 1950-х років як наступник БТР-152. Спочатку основне озброєння складалося з одного з трьох типів кулеметів: СГМБ/ПКТ/ПКБ 7,62 мм або навіть ДШК 1938/46 12,7 мм. Однак з часом у наступних версіях увага була зосереджена на дуеті з 7,62-мм кулемету ПКТ і 14,5-мм великокаліберного кулемета КПВТ. Боєзапас в цій комплектації становить 500 і 3000 снарядів відповідно. Автомобіль оснащується двома двигунами ГАЗ-40П сумарною потужністю 180 к.с. Це дозволяє транспортному засобу вагою 10300 кг розвивати максимальну швидкість 80 км/год і мати запас ходу близько 500 км.

Екіпаж БТР-60, залежно від модифікації, складається з двох-трьох осіб, а десантне відділення вміщує від 8 до 14 бійців. Вони захищені бронею товщиною 5-10 мм. В даний час машини цього сімейства (в різних модифікаціях) використовуються такими країнами, як Болгарія, Україна, Росія, Сирія, Куба, Алжир, Єгипет.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: