Нова ініціатива Верховної Ради може призвести до закриття тисяч автозаправних станцій в Україні

Підпишись на нас:

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №11416-д, що передбачає авансову сплату податку на прибуток для АЗС. Експерти вважають, що це може призвести до закриття щонайменше 2 тисяч із 6,9 тис. аправок в Україні. Новий закон не торкнеться великих гравців, але регіональним мережам буде складно адаптуватися. Вони будуть змушені або підняти ціни, або закритися.

Основні зміни стосуються введення обов’язкових авансових платежів для АЗС залежно від обсягу реалізації. Наприклад, у разі продажу двох і більше видів палива передбачено внесення ₴60 000 щомісяця, а в разі продажу скрапленого газу – ₴30 000. У разі продажу на заправках алкоголю і тютюну, додаткові платежі досягнуть ₴80 000.

– Нововведення сильно вдарить по невеликих мережах, особливо в сільських районах, де АЗС працюють з мінімальним прибутком і не зможуть впоратися з додатковим податковим навантаженням, зазначають учасники паливного ринку.

Сергій Куюн з консалтингової групи А-95 вважає, що фіксовані ставки податків для всіх АЗС несправедливі. Він вважає, що необхідно диференціювати ставки залежно від обсягів реалізації.

Станіслав Батраченко з Української асоціації скрапленого газу акцентує увагу на те, що новий закон створить проблеми для невеликих АЗС, особливо в сільських районах. На великих же мережах АЗС нововведення ніяк не позначиться.

Подорожчання традиційних видів палива становитиме в середньому 2 грн./л., вважають учасники ринку.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: