Як не дати себе обманути на СТО: хитрощі механіків

Підпишись на нас:

«Хто володіє інформацією, той володіє світом», – сказав колись Уїнстон Черчілль. Дійсно, адже незнання часто призводить до того, що людина потрапляє в неприємні ситуації. Однією з таких ситуацій для водіїв є автосервіс, де автомеханіки, зважаючи на малу поінформованість водія, наживаються на ньому.

Ми вирішили розібратись в цьому питанні та проаналізувати, як працюють працівники на потоці.

Заміна/підміна мастила

Водій привозить з собою до сервісу пляшку гідного моторного мастила і віддає фахівцю залити його. На жаль, замість вашої рідини недобросовісні майстри можуть використати дешевшу, а вашу забрати для власних цілей.

«Підвіску треба міняти»

Коли з вуст майстра чути ці слова, то найперше, що він має на увазі, це не допомогти вам, а отримати гроші. Саме тому рекомендуємо перевірити свій автомобіль в декількох майстрів, котрі мають гарний авторитет, а не в сумнівних фахівців. Адже фрази «підвіску треба міняти» та «підвіска не придатна до експлуатації» – це різне. 

Заміна без заміни

Таку фразу не часто, але можуть почути водії: «Нам дилер надіслав регламент, згідно з яким треба міняти кермову рейку на нову, тому що у цієї вже ресурс закінчився. Не заміните – машину знімаємо з гарантії». Звісно, що після таких слів водій погоджується на не дешеву заміну. Але чи є правда в словах майстра?

Невідповідне кріплення

На жаль, автослюсар не буде декілька годин гріти пропановим пальником і викручувати одну заржавілу гайку. Для спрощення роботи гайка буде зрізана з болтом, а потім замінена відповідним кріпленням. Але є одне «але». Зрізане кріплення було класу міцності 10,9, а замість нього майстер поставив 8,8 або лише 5,6. Водій на це не звернув уваги та задоволений поїхав додому. 

Деталь підходить не на 100%

Часто в наявності немає відповідних деталей і майстер починає шукає альтернативу. Так можуть встановити вихлопну трубу із зайвим вигином, який може сильно стирчати з-під днища, або вкрутять масляний фільтр меншого об’єму, ніж потрібно. Якщо водій помітить це, то в сервісі, звісно, перероблять, але якщо ні – їздитиме так. На те й розрахунок.

Електрика – справа темна

Коли водій звертається в СТО з такою скаргою, то майстер береться до справи, а водій йде пити каву. Якщо майстер перевірить запобіжник у блоці, і якщо проблема лише у ньому – він його замінить і все. Але до вас поспішати з радісною новиною він не буде, а вирушить складати рахунок з десятком позицій, в якому будуть присутні «Заміна проводів», «Усунення КЗ», «Складання-розбирання агрегату», «Прочищення-мастило». Майстер вважає, шо якщо ви самі не спромоглися перевірити запобіжник, то і все інше перевіряти не будете. 

Закручувати на машині, що стоїть на поверхні

Часто при заміні сайлентблоків слюсарі не виконують цієї вимоги вказаної в інструкції, та закручують болти та гайки до упору лише на підвішеній машині. При цьому важелі перебувають у розвантаженому стані. Коли машина опуститься, важелі виявляться в навантаженому робочому стані, а сайлентблоки будуть надто скручені. Через це їх термін служби скоротиться вдвічі. Все тому, що майстер навряд чи захоче лізти під машину, знову розкручувати та закручувати гайки та болти згідно з інструкцією.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: