Водіям пояснили, чи можуть в них вилучити автомобіль на потреби ЗСУ під час військового стану

Підпишись на нас:

Реквізиція – це право держави примусово відібрати автомобіль у власника (громадянина чи підприємства) і взяти його на облік. Однак держава повинна діяти відповідно до чітко визначених процедур для відшкодування власникам вартості таких транспортних засобів. Якщо цього не зробити, конфіскація транспортного засобу вважатиметься незаконною.

Порядок конфіскації транспортних засобів регулює постанова Кабміну №1921. Постанова також встановлює порядок компенсації та відшкодування шкоди, заподіяної транспортним засобам.

Умови, за яких ваш автомобіль може бути конфісковано

Варто почати з того, що майно може бути конфісковано у фізичних осіб лише на компенсаційній основі з попереднім або наступним поверненням його вартості. Безоплатно може бути конфісковано лише державне майно.

Рішення про конфіскацію може прийняти лише командування Збройних Сил України або уповноважені частини відповідно до 3 статті Закону № 389. Відповідно до частини 4 Закону № 4765 майно може бути вилучено без згоди лише в зоні бойових дій.

Патрульні, територіально оборона, уповноважені особи на блокпостах та інші представники оборони України не мають права конфісковувати транспортні засоби.

Вилучати транспортні засоби можна лише за наявності офіційних документів. Відповідно до 7 статті Закону № 4765 підписується два акти встановленого зразка, в яких зазначається підстава для вилучення, опис майна та розмір виплаченої компенсації.

Обов’язково перед конфіскацією майна має бути проведена оцінка його ринкової вартості. Оригінал звіту про оцінку необхідно надіслати власнику. Сума рішення може бути оскаржена власником у суді.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: