Інструкція для водіїв: як врятувати автомобіль, якщо його затопило

Підпишись на нас:

Нестабільні погодні умови вимагають уваги та обережності при паркуванні й експлуатації машини. Останні новини свідчать, що безпечних місць годі знайти. Затопити автівку може будь-де. Стоянка, вулиця на низині, підземні паркінги — вода може настигнути всюди. Водіям потрібно бути готовими до таких ситуацій. Пропонуємо вам інструкцію щодо дій по рятуванню транспортного засобу, якщо воно «захлинулося» у воді.

Автомобілі у воді

Заборонені дії

Найгірше, що ви можете зробити для вашого автомобіля, — спробувати завести. Треба розуміти, в системі впуску вже є вода. Спроба запустити двигун призведе до гідроудару. Наслідки оцінюйте за наступним переліком:

  • руйнування поршневих кілець;
  • руйнування колінчастого та розподільчого валів;
  • погнуті шатуни;
  • зламаний блок циліндрів;
  • заклинювання двигуна;
  • деформування вкладишів ДВЗ та ін.

Реанімаційні дії для авто

Затоплену автівку треба витягувати буксиром та штовхати виключно на нейтралці. Після цього її ставлять на ремонт, бо є нагальна потреба в реанімаційних діях. Їх потрібно провести якомога раніше, щоб уникнути ризику утворення корозії. Окрім того, ранні реанімаційні дії сприятимуть порятунку електроніки, кузова, трансмісії та інших агрегатів.

Інструкція для порятунку авто

Найперше треба розібрати салон. В теплих камерах з інтенсивною вентиляцією потрібна повна просушка. Якщо погода дозволяє, то можна розкласти все на відкритому повітрі.

Всі системи автомобіля потребують промивання та змащування, а також заміни фільтрів (масляний, повітряний, паливний). Зокрема, проводять заміну технічних рідин. Це стосується трансмісії також. Звичайно, можна бути впевненими в тому, що пісок не попаде всередину, проте вода може. Саме тому потрібна заміна мастила. Також треба змастити підшипники ступиць та півосей.

Обслуговування двигуна після затоплення

Кузов авто має бути повністю досліджений. Ціль — перевірити потенційно приховані місця, де може бути застій вологи з подальшим утворенням корозії. Треба обробити контактні групи спеціальними мастилами, які виштовхують вологу.

З електрикою та електронікою справи дещо складніші, бо важко спрогнозувати їх стійкість до такого впливу. Існує великий ризик пошкодження електронного блоку управління та запобіжників.

Система подачі палива також під увагою. Потрібно зняти бак та злити з нього бензин. Там точно є вода, тож паливо не підходить для подальшого використання. Також треба просушити паливний канал. Якщо в інжектори попала вода, їх теж просушують.

Бак та його демонтаж для прочистки

Загалом можна сказати, що абсолютно всі вузли автівки потребують обслуговування. Тільки в цьому випадку можна буде говорити про подальшу експлуатацію. А потім вже везуть авто на хімчистку та повне миття, в яке також входить багажник, фари, моторний відсік, салон, кузов.

Це основні моменти, які дають шанс на порятунок втопленого автомобіля. Звичайно, що репутація в нього тепер буде «підмочена», проте спробувати повернути його до другого життя варто.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: