В обхід блокади ЄС: США закупить в Туреччини 155-мм боєприпаси для України

Підпишись на нас:

Сполучені Штати оголосили про партнерство з Туреччиною щодо постачання Україні боєприпасів 155 мм.

Подробиці

Зіткнувшись із дедалі більшою нестачею військових запасів, через допомогу, яку США надають Україні, Сполучені Штати звернулися до Туреччини з проханням придбати боєприпаси, зокрема артилерійські снаряди калібру 155 мм. Це рішення відображає перевагу турецького виробництва, визнаного за його відповідність стандартам НАТО, що є ключовим критерієм для забезпечення оперативної сумісності в рамках альянсу, особливо тому, що деякі європейські країни продемонстрували свою незгоду з закупівлею турецьких боєприпасів.

Ця операція виявилася ще більш важливою, оскільки вона відбувається в контексті, коли деякі країни Європейського Союзу, зокрема Греція, Кіпр і Франція, висловили небажання фінансувати придбання турецьких боєприпасів, призначених для України. Ці країни заблокували пропозицію щодо фінансування за рахунок європейських фондів, незважаючи на підтримку більшості країн-членів ЄС. Ця опозиція підкреслила розбіжність у підходах між Європейським Союзом і Сполученими Штатами щодо військової підтримки України.

Таким чином Сполучені Штати придбали 116 тис. артилерійських снарядів у турецької компанії з перспективою додаткових закупівель. Крім снарядів, Сполучені Штати також постачають з Туреччини тринітротолуол (тротил) і нітрогуанідин, які використовуються відповідно у виробництві боєприпасів і як паливо для снарядів.

Турецька державна корпорація Mechanical and Chemical Industry Corporation (MKE) утримує майже монополію на виробництво 155-мм снарядів, і обсяги, які вона виробляє, зберігаються в таємниці. MKE виробляє кілька типів 155-міліметрових снарядів за угодою про співпрацю з турецькою державною компанією Roketsan і оборонним підрозділом Sage турецького урядового дослідницького агентства Tubitak. Турецькі збройні сили також активно використовують 155-міліметрові снаряди у своїх гаубицях T-155 Firtina, у транскордонних операціях в Сирії та Іраку.

Крім того, співпраця між двома країнами виходить за рамки комерційних обмінів. Сполучені Штати планують створити три лінії з виробництва боєприпасів у Техасі, щоб задовольнити потреби як своєї армії, так і України. Ця ініціатива підкреслює відданість США підтримці України, одночасно збільшуючи її можливості виробництва боєприпасів. Очікується, що виробничі лінії турецької оборонної компанії Repkon вироблятимуть близько 30% усіх 155-мм артилерійських снарядів, вироблених у Сполучених Штатах до 2025 року.

Відносини між Сполученими Штатами та Туреччиною, іноді напружені в минулому, здається, швидко покращуються. Туреччина нещодавно схвалила членство Швеції в НАТО, а Сполучені Штати просунулися в процесі придбання Туреччиною літаків Block-70 F-16 і комплектів модернізації за запитом Анкари в жовтні 2021 року після того, як її вилучили з програми реактивних літаків F-35.

Запланована на 9 травня зустріч між президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом і його американським колегою Джо Байденом у Білому домі підкреслює важливість цих двосторонніх відносин, як у військовому, так і в дипломатичному плані, у поточному контексті геополітичної напруженості та підтримки України.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: