Військова техніка

Туреччина може передати ЗСУ самохідні гаубиці Т-155 Firtina за підтримки США

Президент Туреччини Реджеп Ердоган 9 травня вирушить до США, щоб обговорити в тому числі оплату Пентагону за постачання САУ Т-155 «Фіртіна» в Україну. Багато інформації з цього приводу було надано в лютому 2024 року хоча здається, що є певний прогрес в цьому напрямку до візиту президента Туреччини.

Подробиці

Незважаючи на свою участь у дипломатичних рішеннях, Туреччина активно постачає зброю в Україну, включно з тактичними ударними безпілотниками Bayraktar TB2 і бронетехнікою. У 2022 році Туреччина продала Києву артилерійські системи РСЗВ Т-122 Sakarya.

З наближенням візиту президента Туреччини до США з’явилася інформація, що Анкара прагне постачати зброю в Україну за фінансування Пентагону. Київ сподівається отримати 12 самохідних артилерійських систем Т-155 Firtina, оснащених 155-мм гаубицями, які особливо підходять для потреб Збройних сил України.

T-155 Firtina — це 155-мм самохідна гаубиця 52-го калібру, розроблена Туреччиною у співпраці з південнокорейськими оборонними компаніями на основі конструкції K9 Thunder. Її виробництво розпочалося в 2002 році після завершення двох прототипів у 2001 році. Згідно з ліцензійною угодою з Samsung Techwin, початкова партія Т-155 була виготовлена ​​в Південній Кореї з подальшим виробництвом понад 300 одиниць в Туреччині. Програма, загальна вартість якої для турецького уряду склала 1 мільярд доларів, передбачала поставку 350 одиниць T-155 Firtina, з яких понад 150 одиниць вже було поставлено турецькій армії до грудня 2009 року. Крім того, Азербайджан замовив 36 одиниць, поставлених до 2014 року.

T-155 Firtina може похвалитися такими варіантами, як Ammunition Resupply Vehicle та вдосконаленою версією Firtina 2, яка має збільшену дальність і можливості стрільби. Озброєна 155-міліметровим стволом 52-го калібру, сумісним із стандартними боєприпасами НАТО, вона може досягати максимальної дальності стрільби 30 км ракетними снарядами. Конструкція автомобіля надає перевагу захисту екіпажу, завдяки суцільнозварній сталевій броні, яка захищає від вогню стрілецької зброї калібру до 14,5 мм та осколків снарядів. Оснащена дизельним двигуном MTU 881 Ka-500 потужністю 1000 к.с., вона може розвивати швидкість 67 км/год і з легкістю долати різні місцевості. Сучасне бойове обладнання гаубиці, розроблене компанією Aselsan, включаючи комп’ютеризовану систему керування вогнем, GPS та радіохвильовим захистом, T-155 Firtina забезпечує оперативну ефективність і безпеку екіпажу в різноманітних бойових ситуаціях.

Однак для продажу цих турецьких самохідних гаубиць потрібен дозвіл Південної Кореї через ліцензійне виробництво установок на базі південнокорейських K9 «Грім» в Туреччині. На щастя для Києва, схоже, уряд Південної Кореї погоджується з позиціями Вашингтона щодо підтримки України.

Переговори між Києвом і Анкарою про продаж Т-155 Firtina почалися минулого року, але були призупинені через блокування військової допомоги США. З нещодавнім зеленим світлом від Конгресу США для траншу військової допомоги Україні ці перешкоди, схоже, було усунуто, що відкриває шлях для нових транзакцій.

Окрім самохідних гаубиць, очікується, що турецький виробник MKE також надасть українським Збройним силам 155-мм снаряди, коли фінансова допомога США буде відновлена. Крім того, Київ висловив зацікавленість у придбанні до 50 радянських танків Т-72 і якщо Туреччина не зможе їх поставити, інші країни-союзники можуть втрутитися.

Останні публікації

На першому зображенні показано новий недорогий кросовер Ford, який замінить популярний EcoSport

Компанія Ford близько трьох років тому прибрала з ринку компактний кросовер EcoSport. Прощання з цією…

18 хв. тому

Найбюджетніша модель Suzuki отримала оновлену версію і економний двигун

В Індії пройшла презентація і одразу стартував продаж хетчбека Suzuki Swift 2025 року нового покоління.…

1 годину тому

Skoda знову оновлює кросовер Karoq: додано більше опцій, але ціна стала дуже високою

Кросовер Skoda Karoq 2024 року стикається з дуже високою конкуренцією. Частково з цієї причини чеська…

2 години тому

Штраф 340 гривень: де заборонили зупиняти автомобіль

Правила дорожнього руху змінюються так часто, що водії не встигають їх вивчати. Однак не знання…

5 години тому

Спортивна Honda з витратою 2,1 л на 100 км невдовзі з’явиться в Україні

Компанія Honda показала нову гібридну модель, котра вже незабаром з’явиться в Україні. Honda Civic e:HEV…

5 години тому

Україно-хорватська машина для розміновування відправилась на серійне виробництво

Українські майстри намагаються максимально зосередити сили довкола питання розміновування українських територій. Днями було презентовано таку…

6 години тому