Експерт розповів, як правильно прогріти автоматичну коробку передач, не скорочуючи її ресурс

Підпишись на нас:

Незважаючи на те, що весна вже добігає кінця, метеорологи досі прогнозують заморозки. Отже, автомобілістам ще зарано забувати про прогрівання машини перед поїздкою. Однак найчастіше ця процедура відбувається з грубими помилками, особливо коли йдеться про прогрівання трансмісії, а не силового агрегату, якому приділяють більше уваги. Як це робити правильно, розповів автомеханік.

Подробицы

Більшість сучасних автомобілів укомплектована автоматичними коробками перемикання передач. Цим агрегатам для чіткої та правильної роботи потрібна трансмісійна олива, що досягла робочої температури. В іншому випадку КПП отримуватиме зайве навантаження, яке сприяє швидшому виходу коробки з ладу. До речі, під один гребінець тут можна взяти класичні «автомати», новомодні «роботи» та традиційні варіатори, які все ще часто зустрічаються на сучасних автомобілях.

Отже, як прогрівається трансмісія. Багато автомобілістів вважають, що за той час, поки автомобіль стоїть на місці з двигуном, у тому числі прогріву піддається і коробка перемикання передач. Частково це судження вірне. Але КПП в цей момент отримує лише мінімум потрібного тепла, тому що при простої авто її внутрішні елементи не взаємодіють із двигуном. Насправді коробка починає прогріватися повною мірою вже на ходу під час руху машини.

На практиці при невеликих мінусових температурах трансмісійна олива в КПП виходить на робочу температуру за 5-10 хвилин після початку руху. При сильних заморозках на це доводиться витрачати трохи більше часу. Якщо говорити про теплу пору року, то тут на прогрівання КПП достатньо 5 хвилин, після чого вже можна використовувати трансмісію повною мірою. Що стосується переміщення автомобілем у момент прогріву, то тут варто уникати надмірних навантажень на «автомат».

Йдеться в цьому випадку про різкі маневри з прискореннями та уповільненнями. Починати рух потрібно плавно, не піднімаючи обороти двигуна понад 3 тисячі. У свою чергу, як тільки коробка прогріється, можна переходити на звичний режим водіння. Однак, щодо різких маневрів, які так люблять молоді автомобілісти, від них краще намагатися утримуватися, оскільки класичні «автомати» та варіатори погано до цього пристосовані. Отже, і зношування КПП відбувається швидше.

Щодо роботизованих коробок, то вони краще справляються з навантаженнями. Але не слід забувати, що для РКПП потрібно частіше проходити обслуговування і при цьому приділяти особливу увагу якості мастила. Останнє, на що варто звернути увагу, це можливість перегріти трансмісію. Будь-яке надмірне навантаження тягне за собою сильне розігрівання трансмісійної оливи, яка в свою чергу може втратити свої властивості раніше передбаченого виробником часу. Це, у свою чергу, негативно позначиться на подальшій роботі КПП.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: