Чому купівля автомобіля з варіатором не найкращий варіант: аргументи експерта

Підпишись на нас:

Багато автомобілів, представлених на українському ринку, комплектуються варіатором. Це компактна і легка коробка перемикання передач, яка займає мінімум простору в моторному відсіку і забезпечує належний рівень комфорту під час руху. Однак, якщо враховувати її особливості, то стає очевидно, що це не найкращий вибір.

Пордобиці

То чим же так поганий варіатор на тлі класичного “автомата”, “робота” чи тієї ж самої механічної коробки перемикання передач. Насправді головний нюанс цієї трансмісії в тому, що її реальний ресурс значно менший порівняно з будь-яким іншим типом КПП. Це зумовлено як її невеликими габаритами, так і дешевизною у випуску. Варіатори на сучасні ТЗ ставлять лише з одним завданням, щоб максимально здешевити собівартість виробництва автомобіля.

При цьому зберігається відчуття комфорту. Адже власник машини пересувається за кермом ТЗ з автоматичною трансмісією, де не потрібно якось взаємодіяти з коробкою на постійній основі. Також не можна не відзначити, що варіатори, на відміну від тих же “автоматів”, не розраховані на істотні навантаження. Такий тип трансмісії добре підходить для розміреної і спокійної їзди за містом, де немає заторів і відсутня велика кількість світлофорів, на яких постійно потрібно зупинятися.

Якщо говорити про швидкість віддачі, то в цьому плані варіатор можна буде порівняти з автоматичною коробкою, але аж ніяк не з роботизованою трансмісією, яка дає змогу отримати куди приємніший ефект від взаємодії з педаллю газу. Що ж стосується обслуговування КПП, то для неї обов’язкова своєчасна заміна мастила. У плані обслуговування цей тип трансмісії можна порівняти з “роботом”, хоч він і не дає тієї ж віддачі. А, як відомо, всі завдання з ремонту лягають на автовласника.

Окремо хотілося б поговорити про те, що варіатор являє собою механізм зі складною електронною системою, де будь-яке надмірне навантаження, яке може призвести до виходу трансмісії з ладу. Особливо це негативно відбивається на працездатності КПП в зимову пору року з настанням сильних холодів. У цей сезон за коробкою потрібен особливий контроль і приділення більше часу на прогрів. В іншому разі шанс “вбити” коробку зростає багаторазово.

Останнє, на що потрібно звернути увагу, – це ремонтопридатність варіатора. На багатьох сучасних автомобілях зустрічаються КПП, які занадто затратні не тільки в обслуговуванні, а й під час проведення ремонтних робіт. З цієї причини частіше власникам ТЗ з варіатором доводиться розглядати можливість купівлі нової коробки, а не заняття ремонтом. “Автомати” і “роботи” ж на тлі цієї трансмісії куди більш ремонтопридатні і при цьому потребують істотно менших витрат на відновлення. Також не можна не відзначити, що деякі виробники ставлять на свої ТЗ необслуговувані варіатори, що істотно ускладнює процес заміни мастила. Як приклад можна назвати марку Renault.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: