Як ЗСУ почали знищувати російські танки-черепахи з захистом від дронів

Підпишись на нас:

На початку квітня на полях України почали з’являтися нові типи російської бронетехніки — «танки-черепахи». Це танки Т-62, Т-72 або Т-80 з додатковими металевими корпусами. Для захисту свої танків від атак дронів росіяни роблять різноманітні конструкції з покрівельних матеріалів і решіток.

Подробиці

Якими б дивними вони не здавалися, танки з «захистом в вигляді панцира черепахи» насправді працюють, але під час війни жодна інновація не триває довго. ЗСУ вдалося вже не один подібний екземпляр.

Американський історик озброєнь Метью Мосс оголосив, що найближчими тижнями ми, ймовірно, станемо свідками нового поширення «танків-черепах», але з часом українці, ймовірно, знайдуть більш ефективні способи боротьби з цими захищеними танками.

Проблема для росіян полягає в тому, що танки-черепахи були технологічним вирішенням конкретної технологічної проблеми: за оцінками, 100 000 безпілотних літальних апаратів з вибуховою системою FPV, які українські війська запускають щомісяця по російських військах і техніці, мають великий успіх.

Зварні корпуси танка-черепахи блокують FPV у більшості напрямків, тоді як радіоперешкоди, які деякі екіпажі додають до корпусів, можуть створювати перешкоди для сигналів керування дроном.

Захищені від того, що на той час було найважливішим боєприпасом для України, танки-черепахи могли відносно безкарно котитися до українських позицій, розміновуючи проходи навісними катками ( Т-72 ​​з моделлю КМТ-7) спереду, щоб інші машини могли наблизитися достатньо, щоб висадити піхоту.

Але FPV вартістю 500 доларів США, вироблені в невеликих майстернях по всій Україні були тимчасовим варіантом: способом для українських сил компенсувати нестачу артилерії та ракет, головним чином у результаті кількамісячної блокади американської допомоги Україні.

Коли цю блокаду нарешті було знято наприкінці минулого місяця, Пентагон швидко відправив в Україну нові боєприпаси, на суму 1,4 мільярда доларів. Ці снаряди та ракети в поєднанні зі значною партією боєприпасів із Чехії змінюють динаміку вздовж 965 км лінії фронту.

Коли російські полки атакують, українські бригади тепер можуть стріляти більшою кількості 155-мм снарядів та ракетами на додаток до запуску кількох безпілотників. Тож тепер тонкий металевий дах може допомогти при атаці крихкого безпілотника з 500 г вибухівки, але він не забезпечує захисту від артилерійських снарядів.

Додавання цього металевого корпусу накладає дуже обмежене поле зору для екіпажу та значно зменшує можливості по евакуації з танку. Раніше це не було реальною проблемою, оскільки ймовірність знищення додаткового захисту була дуже низькою. Тепер, коли їх обстрілюють важчими боєприпасами, екіпажі танків-черепах більше не можуть дозволити собі залишатися сліпими та потрапити в пастку.

Оскільки ЗСУ переозброюватимуться в найближчі тижні та місяці, їм може стати дедалі легше знищувати подібну «захищену» техніку. І це може змусити росіян відмовитися від зміни конструкції транспортного засобу. Втім зменшення металевих конструкцій над танком призведе до забезпечення більшої мобільності та видимості, але відкриє нові вразливі місця для FPV.

Таким чином, ми можемо очікувати нових російських «інновацій», які будуть більш-менш ефективними перед обличчям цих нових обмежень, що накладаються місцевістю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: