Експерти відслідковують розміщені в Україні російські ракетні установки за допомогою відкритих супутникових даних

Франція та Німеччина розглядають можливість посилення співпраці у сфері розробки систем дальнього удару. Ця ініціатива є результатом серії спільних європейських оборонних зусиль, незважаючи на нещодавню критику щодо ефективності франко-німецького партнерства в цьому секторі. У доповіді під назвою «Оборонна промисловість, постачальник стратегічної автономії в Європі» двоє французьких депутатів стверджували, що Франція надто сильно покладалася на співпрацю з Німеччиною протягом останнього десятиліття. Вони виступали за диверсифікацію партнерства з іншими європейськими країнами, такими як Швеція та Польща.

Підпишись на нас:

На окупованому крайньому сході України російські війська завдають хвилі ракетних ударів по українських цивільних ціля . Кожна з найсучасніших російських систем запуску ракет коштує понад 100 мільйонів доларів. Вони дозволяють Росії атакувати Україну з безпечних позицій за багато кілометрів за лінією фронту.

Пускова установка зенітних ракет С-300 розроблена таким чином, щоб уникнути виявлення. Їх місцезнаходження зберігається в суворій таємниці. Однак, використовуючи загальнодоступні супутникові зображення, виявлені ознаки дії цієї зброї, які видають її місцезнаходження.

Це лише один приклад того, чому стратегічне і тактичне використання загальнодоступних даних в Інтернеті стає джерелом занепокоєння військових. Так звана «відкрита розвідка» (або OSINT) стала головним пріоритетом розвідувальних служб у всьому світі.

Оскільки все більше даних оцифровуються та розміщуються в Інтернеті, розвідка з відкритим кодом стала потужним інструментом. Платформи соціальних мереж, супутникові зображення та витік даних можуть бути джерелами розвідувальної інформації.

Експерти спостерігали значне зростання використання розвідданих з відкритих джерел через соціальні мережі під час повномасштабної війни в Україні. Переміщення солдатів і військових транспортних засобів були широко задокументовані. Також було викрито російські інформаційні операції, які намагалися неправдиво заявити, що українські військові стріляють по мирних жителях.

Інтелектуальна інформація з відкритим кодом – це дешевий і ефективний спосіб для аналітиків отримати інформацію для прийняття рішень. У такому військовому конфлікті, як російсько-українська війна, розвіддані з відкритих джерел можуть діяти як примножувач сили.

Відстеження ракетних систем онлайн

У 2018 році дослідники виявили несподіване використання супутника Sentinel-1, загальнодоступного наукового супутника, яким керує Європейське космічне агентство. Який допомагав виявити місцезнаходження американських зенітно-ракетних систем Patriot. Sentinel-1 вловлює радіолокаційне випромінювання від радара ракетної системи, яке відображається як смуги перешкод на зображенні.

Зенітно-ракетні системи, як правило, розроблені як високомобільні, тому їх можна розгорнути будь-де, щоб здивувати ворогів. Розвідка з відкритим кодом означає, що кожен, хто має підключення до Інтернету, тепер зможе знайти ці активи.

Це ставить перед військовими лідерами нові виклики. Стратегії та процеси, які вони розробили для захисту цивільних осіб, солдатів і критичної інфраструктури, а також їх власної зброї та інших активів, від ворожих безпілотників, ракет або цілеспрямованих наземних нападів можуть більше не бути ефективними.

Наскільки вразливі російські системи

Для Росії та України ці виклики розгортаються в режимі реального часу. Експерти використовували Sentinel-1 для визначення місцезнаходження активних і мобільних російських зенітно-ракетних систем С-300 на сході України – і якщо вони змогли їх знайти, то зможе і будь-хто інший.

Я це зробити? По-перше, аналізують численні джерела соціальних мереж на предмет підтвердженого розташування С-300. Потім переглядають зображення Sentinel-1 цих місць і підвищиють чутливість, щоб виявити радіолокаційні перешкоди від ракетних систем. Картина перешкод показує, що радіолокаційне джерело розташоване вздовж певної лінії.

Сигнатура перешкод системи С-300 в Херсонській області, тимчасово окупованому Росією регіоні
Сигнатура перешкод системи С-300 в Херсонській області, тимчасово окупованому Росією регіоні

На зображенні вище показано, як це працює. З відомим розташуванням знадобилося лише кілька хвилин, щоб отримати зображення та виявити радіолокаційні перешкоди. На цьому зображенні показано систему С-300 з Херсонської області, яку було нейтралізовано через кілька днів після того, як супутник зафіксував перешкоди.

На сьогодні підтверджено лише близько дев’яти російських пускових установок С-300, знищених під час війни. Це показує, наскільки вони рідкісні та високозахищені і призначені для захисту найважливіших активів і регіонів російської армії.

Неоднозначність

С-300 експортується до Ірану, Китаю та багатьох інших країн. Можливо, російські військові не єдині, хто скомпрометований місцезнаходженням систем С-300 на публічних супутникових знімках.

Українські військові показали, наскільки ефективними можуть бути недорогі безпілотники у знищенні дорогих систем ППО. Дані з відкритих джерел, такі як електронне випромінювання, зібране з наукових супутників, ілюструють, як звичайні та навіть нешкідливі інструменти можна використовувати для ведення війни.

Загальні етичні наслідки розвідки з відкритим кодом неоднозначні. Публічні дані можуть використовуватися, наприклад, зловмисними недержавними суб’єктами або терористичними групами.

З іншого боку, аналітики та журналісти можуть використовувати такі процеси та методи збору й аналізу даних для розслідування воєнних злочинів і порушень прав людини або створення більш точного звіту про події. Інститут вивчення війни, наприклад, використав супутникові знімки та документацію з соціальних мереж, щоб продемонструвати нарощування військової сили Росії на кордонах України у 2021 та 2022 роках, тим самим викриваючи наміри Росії.

Майбутнє розвідки з відкритим кодом

Розвідувальні дані з відкритих джерел і критичні навички, необхідні для вивчення загальнодоступних даних, стають все більш важливими для армії та розвідувальних організацій. Однак платформи даних з відкритим кодом, такі як супутникові зображення, надані Європейським космічним агентством, можуть створювати постійні виклики для військових.

Як відреагує світ

Установи, підприємства, державні сайти та інші органи можуть вирішити припинити потік загальнодоступних даних, щоб зменшити їх ненавмисний вплив.

Це створило б великі проблеми. Цензура загальнодоступних даних створить ризики для прозорості інформації та знизить довіру суспільства до компаній та державних установ. Усунення публічного доступу до інформації означатиме, що люди та організації з меншими коштами більше не зможуть отримати до неї доступ.

Джерело:Euromaidanpress

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: