Польща буде масово оснащувати БТР Rosomak новою баштою ZSSW-30

Згідно з нещодавньою публікацією Defense24 від 3 червня 2024 року, на цей рік заплановано два великих контракти на носії Rosomak, оснащені баштами ZSSW-30. Перший контракт, який має бути підписано найближчими тижнями, стосується 58 транспортерів Rosomak у стандартній версії. Другий контракт, запланований на четвертий квартал 2024 року, стосується закупівлі 174 машин типу КТО Росомак-Л з подовженим корпусом. Усі ці автомобілі будуть оснащені новим, більш потужним двигуном Scania DC13, розробленим у Швеції. Ці події підкреслюють незмінну відданість Війська Польського модернізації та зміцненню можливостей сухопутної оборони.

Підпишись на нас:

ZSSW-30, високотехнологічна збройна станція з дистанційним керуванням, є продуктом польської компанії Huta Stalowa Wola (HSW), розробленим у партнерстві з WB Electronics між 2013 і 2021 роками. Розроблений відповідно до рівня захисту корпусу автомобіля, ця башта озброєна універсальною 30-мм ланцюговою гарматою АТК-44 і спареним кулеметом УКМ-2000С, зброєю калібру 7,62×51 НАТО, яка замінює ПКТ радянських часів. Він також оснащений двома пусковими установками, оснащеними протитанковими керованими ракетами Spike-LR. Для підвищення точності та оперативних можливостей ZSSW-30 оснащено складною комп’ютеризованою системою керування вогнем і лазерним далекоміром. Ця передова система башти, яка включає можливість оновлення до калібру 40 мм x 180 з програмованими боєприпасами, також включає розроблену в Польщі систему керування вогнем за принципом «мисливець-вбивця/вбивця-вбивця» з оптико-електронними головками PCO. Башта вже працює на бойовій машині піхоти «Борсук» (БМП) і, як очікується, буде встановлена ​​на майбутній важкій бойовій машині піхоти (CBWP), що підкреслює її критичну роль у модернізації бойових броньованих машин.

Нещодавно придбані Wolverines будуть оснащені новим двигуном Scania DC13, який замінить стару модель Scania DI12, яка більше не виробляється. У той же час польська армія почала отримувати перші Rosomak з баштами ZSSW-30, інтегруючи ці існуючі машини з новими складними баштами.

Після успішного завершення кваліфікаційних випробувань наприкінці 2021 року, у 2022 році було підписано контракт на поставку 70 колісних бронемашин із кінцевим терміном поставки до 2027 року. Перші зразки вже розгорнуто у складі 21-ї Підгальської стрілецької бригади. Важливо відзначити, що хоча носій «Росомак», оснащений баштою ZSSW-30, був випробуваний на плавучість, результати показали, що військові вважали запас плавучості недостатнім, що призвело до виключення цієї потужності з остаточних вимог.

Нагадаємо, намір укласти контракт на новий бронетранспортер (БТР «Росомак»), оснащений баштою ZSSW-30, було структуровано в два етапи, ймовірно, з метою прискорення поставок. За словами підполковника Поляка, перша поставка машин за цим контрактом очікується в 2026 році, а поставка більш досконалих версій носіїв запланована на період 2027-2029 років. Рамковий контракт передбачає придбання 341 БТР, оснащених системою ZSSW, більшість з яких планується після завершення зазначених угод. Поставки БТРів для польської армії є особливо актуальними, тим більше, що в Україну, окрім великої кількості BWP-1, уже відправлено кілька десятків транспортних засобів, оснащених баштами Hitfist. У майбутньому на зміну цим «Росомаксам» прийде новий зразок колісного бронетранспортера, розробку якого було розпочато минулого року.

WB Group досліджувала потенційні вдосконалення башти ZSSW-30, зокрема інтеграцію штучного інтелекту в систему управління вогнем, що розширює її можливості. Ця башта також здатна адаптуватися до різних типів протитанкових керованих ракет. У грудні 2023 року Агентство з питань озброєнь висловило намір оснастити машини «Росомак» протитанковими ракетами. Наразі тривають дві ініціативи щодо додаткової поставки транспортних засобів БТР Rosomak, оснащених ZSSW-30 з пусковими установками протитанкових ракет. Це включає в себе придбання 58 КТО РОСОМАК, оснащених ZSSW-30 з ракетами ПТРК SPIKE-LR, і ще 174 КТО, які планується інтегрувати в системи від різних постачальників. Серед постачальників ПТРК SPIKE і JAVELIN, остаточне рішення щодо вибору ПТРК залежить від результатів поточних процедур і переговорів щодо передачі технологій з іноземними партнерами для польського ОПК.

Польські БТР Rosomak, оснащені турелями Huta Stalowa Wola ZSSW-30 (Джерело фото: Huta Stalowa Wola)
Польські БТР Rosomak, оснащені турелями Huta Stalowa Wola ZSSW-30 (Джерело фото: Huta Stalowa Wola)

Що стосується захисту, Rosomak може похвалитися модульною бронею, яку можна оновити відповідно до вимог місії. Його основна броня забезпечує захист від вогню стрілецької зброї та осколків артилерійських снарядів. Навпаки, додаткові модулі броні можуть запропонувати посилений захист від більш серйозних загроз, включаючи саморобні вибухові пристрої (IED) і протитанкові міни. Бортова бойова техніка включає сучасні системи зв’язку, систему управління полем бою (BMS), сучасні системи управління вогнем, що забезпечує ефективну координацію та взаємодію під час бойових дій.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: