Конфіскувати авто на користь ЗСУ та оштрафувати на 68 тисяч гривень: що чекає на п’яних водіїв

Підпишись на нас:

Давно в Україні відбуваються дебати стосовно того чи справедливим є покарання за водіння в нетверезому стані. Так нещодавно на сайті ВР зареєстровано законопроєкт №9076 в якому йдеться про посилення відповідальності за водіння напідпитку.

Зміни мають відбутися у статті 130 Адмінкодексу та оновити штрафи, що набули чинності 17 березня 2021 року. Як зазначають автори законопроєкту, в 2022 році внаслідок ДТП за участю нетверезих водіїв загинв 91 громадянин, а 1031 було госпіталізовано з травмами. Також до законопроєкту хочуть додати пункт, що буде передбачати конфіскацію авто на потреби ЗСУ. На зображені нижче детально пояснено на які зміни потрібно очікувати, червоним кольором позначено можливі оновлення. Також запропоновано збільшити термін позбавлення права керування ато – з 3 до 5 років.
 Конфіскувати авто на користь ЗСУ та оштрафувати на 68 тисяч гривень: що чекає на п’яних водіїв
Нагадаємо, що в 2022 році через нетверезих водіїв було зареєстровано 790 ДТП. В них загинула 91 людина, а травмовано 1031 осіб. За даними МВС у 2022 році складено 134 520 протоколів за статтею 130 КУпАП.

На жаль, не зважаючи на високі штрафи та максимальну міру кари – водіїв ніщо не зупиняє сісти за кермо напідпитку. Тому автори законопроєкту вважають, що потрібно збільшити штрафи. Українські водії аргументують свою безвідповідальність тим, що зупинити авто без вагомої причини поліція не має законних підстав, а поки не спіймали їх на гарячому, поки вони і не бояться. Щоб проконтролювати ситуацію з нетверезими водіями, в деяких країнах на автомагістралях розташовані «пункти тверезості», де кожен водій має пройти контроль на рівень вмісту алкоголю в крові.

Нагадаємо, що законопроєкт №9076 поки що просто документ без законної сили. Чи отримає він підтримку у Верховній Раді будемо слідкувати разом.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: